Regeringen vil forlænge forbud mod minkavl frem til 2023

Minkavl skal heller ikke tillades i Danmark i 2022, mener regeringen. Støttepartier bakker op, mens Danske Minkavlere revser beslutningen. Det giver "overhovedet ingen mening," lyder kritikken.

Det bliver heller ikke i 2022, at de danske minkavlere får lov til at genoptage driften, hvis det står til regeringen. 
Det bliver heller ikke i 2022, at de danske minkavlere får lov til at genoptage driften, hvis det står til regeringen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenAndreas Arp

Regeringen ønsker nu at forlænge forbuddet mod minkavl frem til 2023.

Det oplyser fødevareminister Rasmus Prehn (S) tirsdag efter et møde med Folketingets partier.  

Udmeldingen kommer efter, at Statens Serum Institut (SSI) tidligere tirsdag fastholdt sin vurdering om, at det vil være risikabelt at genoptage minkerhvervet efter nytår.

"Set i det lys mener regeringen, at det eneste rigtige er at forlænge det forbud, der har været i år, med et år ekstra, så det gælder ind i 2022," siger ministeren til TV2.

Ministeren tilføjer desuden, at SSI på tirdagens møde varslede nye erfaringer i 2022, som gør det muligt at træffe en beslutning om minkerhvervets langsigtede fremtid på et mere oplyst grundlag. 

Dansk minkavl

Det vurderes, at der indtil aflivningen af alle mink i Danmark var cirka 1.000 minkavlere i Danmark. Det omfatter både fuldtidsminkavlere og deltidsminkavlere, der eksempelvis driver en minkbedrift ved siden af andet landbrug.

Minkavlerne havde cirka 2,5 millioner avlsdyr i 2019 og producerede cirka 13 millioner minkskind.

Der var cirka 2.600 heltidsbeskæftigede på de danske minkfarme i 2019. Dertil kommer de beskæftigede i følgeerhverv, hvorfor mange danskere på den ene eller anden måde har en tilknytning til minkerhvervet.

I 2019 eksporterede Danmark 24,5 millioner minkskind til en samlet værdi af 4,9 milliarder kroner, ifølge tal fra Danmarks Statistik. Værdien af den danske eksport har varieret betydeligt over de seneste 10 år fra 4,1 milliarder kroner i 2009 til 12,8 milliarder kroner i 2013.


Kilde: Erhvervsministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Forbuddet mod at drive minkavl i Danmark står, som det er nu, til at udløbe 31. december 2021, men dvaleordningen - der giver minkavlere muligheden for at lægge deres produktion i dvale - kan forlænges med et år.

Og det er det, som regeringen nu lægger op til at gøre.

Meldingen kritiseres i skarpe vendinger af Tage Pedersen, der er formand for Danske Minkavlere.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00