Regionale filmfonde før medieforlig: Sådan kan vi udgøre et alternativ til streamingtjenesterne

STØTTE: Mange har fundet vej til det voksende antal udenlandske streamingtjenester. Og det er en udfordring, mener de to direktører for de regionale filmfonde, der kommer med en klar opfordring til Joy Mogensen forud for nyt medieforlig.

Maja Hagedorn

Netflix, HBO Nordic, Amazon Prime og senest Disney+.

Der er meget at vælge mellem, når man som dansk forbruger lader sig synke ned i sofaen og tænder for skærmen.

Fælles for de fire streamingtjenester er, at de er fra udlandet og primært indeholder udenlandsk indhold. Og det er et problem. Det mener direktørerne bag de to regionale filmfonde, henholdsvis Ronnie Fridthjof fra Den Vestdanske Filmpulje i Aarhus og Klaus Hansen fra FilmFyn i Faaborg.

"Hvis man flyver helt op i helikopteren, har vi en kulturpolitisk situation, hvor ikke mindst coronapandemien har betydet, at der er kommet et stort forbrugerskred over på streamingtjenesterne. Og det udbud, der er på streamingtjenesterne, er udenlandsk eller amerikansk i meget stor udstrækning. Det, mener vi, er en stor kulturpolitisk udfordring," siger Klaus Hansen, der fortsætter:

Borgen var aldrig blevet lavet, hvis det var en udenlandsk streamingtjeneste, der skulle bestemme, for der havde man slet ikke kunnet se potentialet i det.

Ronnie Fridthjof
Direktør for Den Vestdanske Filmpulje

"Vi bliver nødt til at have dansk kultur ind på alle skærmene og alle platforme, hvad enten det er Danmarks Radio, TV 2 eller streamingtjenesterne. Og når vi siger dansk kultur, er det fra hele landet. Altså fra Frederikshavn til Svendborg og Hvide Sande og så videre."

Samtidig, påpeger FilmFyn-direktøren, er der et behov for at få gang i samfundshjulene oven på forårets corona-nedlukning. Det kan filmfondene medvirker til, mener han.

"Rent erhvervspolitisk kan man bruge film og tv-serier som vækstmotor i vores respektive områder," siger Klaus Hansen.

Ronnie Fridthjof uddyber:

"Det skaber arbejdspladser uden for København. Og det er med til at gøre hele branchen bedre."

Dokumentation

Ny medieaftale på vej

  • I forståelsespapiret mellem regeringen og støttepartierne, De Radikale, SF og Enhedslisten, står der, at partierne vil styrke dansk public service. 
  • Det vil den blandt andet ved at "tage initiativ til, at streamingtjenester bidrager mere til danskproduceret indhold."
  • I forslaget til en ny finanslovsaftale for 2021 lægger regeringen op til at bruge en del af den såkaldte forhandlingsreserve på 1,5 milliarder kroner til at "prioritere midler til en kommende medieaftale, der omfatter annullering af de forudsatte besparelser på DR’s bevilling i 2022 og frem".

Kilder: Forståelsespapiret fra 2019 og finanslovsforslaget for 2021.


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00