Positionerne trukket hårdt op før regionernes første armlægning med S-regering

ØKONOMI: Regionerne skal sandsynligvis justere forventningerne til en kommende økonomiaftale, vurderer sundhedsøkonom Jakob Kjellberg. Forhandlingerne rykker tættere på, men der er stadig ikke sat dato på. 

Finansminister Nicolai Wammen (S) skal relativt hurtigt lande en aftale om sundhedsvæsenets økonomi i 2020.
Finansminister Nicolai Wammen (S) skal relativt hurtigt lande en aftale om sundhedsvæsenets økonomi i 2020.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Intet tyder på, at de tilstundende økonomiforhandlinger mellem den nye regering og Danske Regioner vil betyde et markant løft af sundhedsvæsenet. 

Det vurderer professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg:

"Positionerne er relativt klare. Regionerne og Lægeforeningen har sagt, at vi skal bruge et par procent i vækst. Men Socialdemokratiet har ikke lovet to procent," siger han med henvisning til den 2025-plan for velfærden, som Socialdemokratiet fremlagde i valgkampen.

Det mest sandsynlige er derfor, at regionerne må justere deres forventninger:

Hvis sundhedsvæsenet skulle have det, der er brug for, ville det sluge hele velfærden.

Jakob Kjellberg
Professor i sundhedsøkonomi

"Hvis man regner på det, socialdemokraterne gik til valg på, vil væksten kun være lige omkring en procent svarende til cirka den demografiske udvikling," siger Kjellberg.

Ikke bare piv
Regionsformand Stephanie Lose (V) løftede allerede ved Danske Regioners generalforsamling i april sløret for regionerne krav i de kommende økonomiforhandlinger.

Det skete i en tale, hvor hun konstaterede, at der var behov for et samlet løft af sundhedsvæsenet på tre milliarder kroner, heraf to milliarder til regionerne, svarende til en vækst på to procent.

"Vi er nået dertil, hvor vi simpelthen ikke kan fortsætte på de nuværende niveauer. Vi har brug for at komme tilbage til nogle højere vækstrater, ligesom inden finanskrisen," sagde Lose til Altinget om baggrunden for de høje krav. 

Og det er sådan set korrekt, mener Jakob Kjellberg:

Dokumentation

Økonomiforhandlinger i overtid

Økonomiforhandlingerne mellem finansministeren og formanden for Danske Regioner og derefter KL plejer at være afsluttet i juni. Udskrivelsen af folketingsvalget og efterfølgende regeringsforhandlinger har imidlertid betydet, at forhandlingerne blev udskudt til efter sommerferien. 

Finansministeriet oplyser, at forhandlingerne går i gang i anden halvdel af august. Danske Regioner fortæller, at man forventer at blive indkaldt i slutningen af august, men at der endnu ikke er sat dato på.

Kommunernes budgetter skal normalt være vedtaget inden 15. oktober, men de forsinkede økonomiforhandlinger betyder, at social- og indenrigsministeren har givet en dispensation til, at kommunernes budgetter først skal være vedtaget 5. november 2019.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00