Reportage: Charmeoffensiv i skovens stille ro

CHARME: Et besøg i idylliske omgivelser hos Frømandskorpset var en del af programmet, da en gruppe assistenter for centrale amerikanske kongresmedlemmer var i Danmark for at se, hvad dansk forsvar er for en størrelse.

Foto: Forsvarsministeriet
Andreas Krog

KONGSØRE: Solen skinner fra en skyfri himmel, og fuglekvidderen bliver kun kortvarigt afbrudt af lyden af skudsalver med løst krudt og en militærhelikopter, der passerer os i lav højde, da 13 amerikanere kravler ud af tre minibusser i Frømandskorpsets hovedkvarter inde i en skov ud til Isefjorden. I flotte og diskrete omgivelser.

De 13 amerikanere er på en tre dage lang rundtur til Danmark for at se og høre mere om det danske forsvar. De 13 amerikanere er ikke blot 13 tilfældigt udvalgte borgere fra ”Guds eget land”. Tværtimod. Der er tale om 13 helt særligt udvalgte. De arbejder nemlig som stabschefer for centrale medlemmer af den amerikanske kongres eller som analytikere i tænketanke. Således er den republikanske senator John McCains sikkerhedsrådgiver blandt andre en del af delegationen.

Forstå, hvad vi bidrager med
Besøget hos ”The Danish Frogmen Corps” er det sidste punkt på programmet på en hæsblæsende tur, hvor Forsvarsministeriet har gjort sig umage med at vise amerikanerne så meget af det danske forsvar som muligt. Turen skal være med til at sikre, at amerikanerne bedre kan forstå, hvad vi bidrager med til internationale operationer og Nato-familien - selvom vi på papiret ikke bruger så mange penge på forsvaret, som amerikanerne gerne så, vi gjorde.

Det er første gang, Forsvarsministeriet arrangerer en sådan charmetur, hvor det danske forsvar viser sig frem, og turen har blandt andet inkluderet en helikopter-tur ud til en dansk fregat øst for Bornholm i Østersøen og en rundbordsdiskussion med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Oprigtigt interesserede
Sløjfen på turen bindes her i Kongsøre i Odsherred i skoven ud til Isefjorden, hvor frømændene starter med energisk at vise deres avancerede dykkerudstyr frem og løfter en lille smule af sløret for, hvilke typer opgaver, de løser, og hvordan de har specialiseret sig i at begå sig under vandoverfladen med udstyr, der er James Bond værdig.

Amerikanerne kigger, lytter høfligt og virker oprigtigt interesserede i det sortmalede udstyr. De bliver dog en anelse beklemte, da frømændene stolt fortæller om deres vigtige rolle i arbejdet med at finde kropsdelene af den svenske journalist Kim Wall i Øresund i forbindelse med den såkaldte ubådssag - som amerikanerne udmærket har hørt om.

Stemningen bliver dog hurtigt god igen. Ikke mindst fordi 10-12 frømandselever bærer superlækker mad frem og anretter på et bord ud mod vandet. Og så snart frømændenes udstyrsmand er færdig med at fortælle og forklare, så er de fleste da også på tilbagetog mod frokostbordet og forskyder derefter til en lille terrasse med borde, stole og udsigt over fjorden. Lidt andre omgivelser at spise frokost i end de er vant til hjemme i Washington.

Flere af de amerikanske gæster når også et smut forbi en af Danmarks nye amerikanske Seahawk-helikoptere, som er landet på en græsplæne i nærheden, inden det er tid til næste punkt på dagsordenen i det korte og intensive besøg.

I en barak står specialoperationskommandoens chef, Peter Harling Boysen, klar med et powerpoint-show, der kort og præcist gennemgår, hvad de danske specialstyrker egentlig går og laver til vands, til lands og i luften. Kommandoen, der består af både Frømandskorpset og Jægerkorpset, har haft et travlt program de senere år. Mali, Irak og ikke mindst eftersøgningen efter Kim Walls kropsdele, som chefen heller ikke undlader at dvæle ved.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00