Debat

Republikaner efter overfusning på Amalienborg: "Danmark er ikke så frit, som vi tror"

DEBAT: Danmark er et fattigt og trist land, der ikke er så frit, som vi tror, skriver Claes Theilgaard, der mener, hans ytringsfrihed blev krænket på Amalienborg Slotsplads.

Claes Kirkeby Theilgaard mødte op på Amalienborg Slotsplads med et skilt med teksten "Afskaf kongehuset".
Claes Kirkeby Theilgaard mødte op på Amalienborg Slotsplads med et skilt med teksten "Afskaf kongehuset".Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claes Kirkeby Theilgaard
Stifter, Ung Republik og Debatt.dk

For nyligt var jeg på Amalienborg Slotsplads. I hånden havde jeg et skilt, der udtrykte en anden holdning end den, langt de fleste andre på slotspladsen repræsenterer.

”Afskaf kongehuset”, stod der.

Omkring mig var nogle andre unge, aktive antiroyale. Kronprins Frederik havde fødselsdag, og i den anledning ville vi på stilfærdig og fredelig vis give noget modspil til den royalistiske propagagandamølle, der har kørt i medierne de sidste par uger. Britisk eventyrbryllup. Og så en vis greve af Montpezat, der runder de fem årtier.

Desværre er min egen oplevelse symptomatisk for et sørgeligt faktum. Nemlig, at ytringsfriheden har trange kår i øjeblikket.

Claes Kirkeby Theilgaard
Stifter af Ung Republik og Debatt.dk

Jeg havde regnet med at være i undertal. Det er klart. Men jeg havde ikke regnet med, at min ytringsfrihed ville blive krænket.

Det gjorde den. Jeg og mine venner blev ofre for en sur, royalistisk folkemængde. Vi blev overfuset, skubbet til, slået på og vores skilte blev taget fra os og revet i stykker. Alt sammen fordi vi havde en anden holdning end flertallet på slotspladsen – og fordi, vi valgte at ytre os om den.

Desværre er min egen oplevelse symptomatisk for et sørgeligt faktum. Nemlig, at ytringsfriheden har trange kår i øjeblikket.

Den truede ytringsfrihed
Der er adskillige eksempler på, hvordan ytringsfriheden bliver sat under pres i det turbulente politiske klima, der omgiver os for øjeblikket.

Politikere, der er nødt til at leve med sikkerhedsvagter omkring dem i døgndrift. Blot fordi deres holdninger ikke lige flugter med dem, som andre folk har.

Tibetsagen har ligeledes vist, at selv ikke staten kan leve op til det ideal, ytringsfriheden repræsenterer. Eller i hvert fald, at andre overvejelser vægtes højere end den absolutte ret til at ytre sig frit – også af staten. Og det er et problem.

For det kan godt være, at det er utopisk at ønske en absolut ytringsfrihed, selv i Danmark. Men det er simpelthen for uambitiøst ikke aktivt at arbejde hen imod den utopi, som en fredelig, absolut ytringsfrihed er.

Jeg kan blot med hovedrysten konstatere, at det er de færreste, der reelt set ønsker en egentlig ytringsfrihed.

Hvor frie er vi i virkeligheden?
Man kan egentlig argumentere for, at de generelle borgerfriheder, vores land er bygget på, er på skrump. Burkaforbuddet er her den nyeste i bunken af frihedsfrarøvende lovtiltag, der bliver skubbet gennem det repræsentative demokrati.

I Danmark kigger vi ud mod verden og ser i andre lande statsejede, propaganderende medier og vovede journalister, der straffes for deres heltemod, når de prikker hul på propagandaen. Vi ser den slags ting ske og minder os selv om, hvor skønt og frit et land Danmark nu engang er.

Spørgsmålet er blot, om vi virkeligt er så frie, som vi går og bilder os ind? Lige nu vil jeg ikke mene, at det er tilfældet.

Lad os være uenige
I alle grupperinger i samfundet, uanset om de så er egentligt politiske eller ej, er vi simpelthen for dårlige til at anerkende ytringsfriheden.

Vi er for dårlige til at acceptere hinandens holdninger – og at de gerne må være forskellige fra hinanden, endog meget gerne.

Vi er alt for dårlige til at acceptere hinandens forskelligheder, når det kommer til at mene noget. Vi er nødt til at indse, at uenigheden er det, der gør vores samfund sundt.

Derfor skal vi imødekomme uenigheden – ikke hive skilte eller flag ud af hænderne på hinanden. Det bør ikke være nødvendigt med sikkerhedsvagter på grund af ens holdninger. Vi skal turde at arbejde hen mod en mere sund samfundsorden, hvor uenighed og ytringsfrihed er naturligt.

Ytringsfriheden bør være ukrænkelig. Det er den ikke i dagens Danmark. Indtil det ændrer sig, er Danmark et trist og fattigt land, der tror, at det er mere frit, end det i realiteten er.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00