Rigsrevisionen kritiserer Niels Bohr-byggeriet

KRITIK: Manglende afklaring af brugernes krav og ændringer i planen, der ikke blevet skrevet kontrakter for, er de centrale punkter i en kritisk rapport om KU's Niels Bohr-bygning, der er blevet mere end dobbelt så dyrt som forventet og mere end fire år forsinket.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Chris LehmannMads Mose Vikkelsø

Byggeriet af Niels Bohr Bygningen på Jagtvej i København forventes at blive endeligt afsluttet i november 2020.

Nu, kort før målstregen på det skandaleramte byggeri, har Rigsrevisionen udgivet en beretning om forløbet, der placerer en stor del af ansvaret for de store forsinkelser og fordyrelser, der er sket, hos Bygningsstyrelsen, Vejdirektoratet og Boligministeriet.

"Statsrevisorerne kritiserer Transport- og Boligministeriets styring af ændringer i byggeriet af Niels Bohr bygningen. Mangler i styringen har – ud over fordyrelse og forsinkelse – haft negative følger for bygningens funktio­na­litet og kapacitet, og de ønskede gevinster for forsk­ning og uddannelse er indtil videre udeblevet," skriver Statsrevisorerne på baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) er da heller ikke overrasket over rapportens konklusioner:

Vi overtager både arv og gæld i projektet. Det setup, vi går ind i, har været enormt vanskeligt at styre.

Erik Stoklund
Anlægsdirektør, Vejdirektoratet

"Det siger sig selv, at et byggeprojekt, der er blevet mere end dobbelt så dyrt som planlagt og forsinket med fire år, er et fejlslagent byggeprojekt. Det er stærkt utilfredsstillende," siger han i en pressemeddelelse.

Byggeriets pris er steget fra en forventning pris på 1,8 milliarder kroner til en endelig pris på 4,2 milliarder kroner.

Stinkskabe og ventilationsproblemer
Niels Bohr Bygningen skal huse mange af Københavns Universitets laboratorier og naturvidenskabelige forskere.

Et af de største problemer i løbet af byggeriet har været placeringen og ventilationen af såkaldte stinkskabe. Stinkskabe er laboratoriearbejdspladser med kraftig udsugning, der gør det muligt at arbejde med giftige kemikalier og gasser.

I byggeprojektets planlægningsfase bliver det besluttet at nedsætte ventilationens styrke i stinkskabene, men senere bliver den beslutning lavet om igen.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00