Rigsrevisionen kritiserer Udenrigsministeriets tilsyn af ulandsprojekter

BEVILLINGER: Udenrigsministeriet bør styrke sin opfølgning af, hvad milliontilskud til udviklingsprojekter bliver brugt til. Det skriver Rigsrevisionen i ny rapport.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Udenrigsministeriet har ikke fulgt tilstrækkeligt op på, hvordan de millioner af kroner, som staten sidste år bevilligede til bæredygtighedsprojekter i udviklingslande, er blevet brugt.

Det skriver Rigsrevisionen i sin årsberetning for 2018, som blev offentliggjort 16. august.

Udenrigsministeriet betalte i 2018 325 millioner kroner i tilskud til ordningen Danida Business Finance, som arbejder med at finansiere større infrastrukturprojekter i udviklingslande.

Siden 2017 har Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU, haft ansvaret for administrationen af Danida Business Finance.

Det er ikke tilfredsstillende, at man opererer på den måde og ikke kan fortælle, hvad de tilskud går til. Ministeriet har været meget nonchalant.

Henrik Thorup
Formand, Statsrevisorerne

Kritik fra Statsrevisorerne
Og nu skriver Rigsrevisionen, at Udenrigsministeriet, i strid med retningslinjerne, har udbetalt tilskud til ordningen uden i forvejen at have fastsat et klart koncept for, hvordan IFU skulle melde tilbage om udviklingsprojekternes fremdrift.

Den procedure vækker kritik hos formand for Statsrevisorerne, Henrik Thorup, som kalder sagen for "noget skidt".

"Det er ikke tilfredsstillende, at man opererer på den måde og ikke kan fortælle, hvad de tilskud går til. Ministeriet har været meget nonchalant. Når man betaler penge til Danida, så skal man også kunne registrere, at man har givet dem, og se, hvad de går til," siger Henrik Thorup.

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

IFU: Der er rettet ind
Da IFU i sommeren 2017 fik overdraget det operationelle ansvar for Danida Business Finance, indgik man en administrationsaftale sammen med Udenrigsministeriet, der definerede ansvarsfordelingen mellem de to parter.









0:000:00