Rigsrevisionen med hård kritik af beskyttelsen af grundvandet

PESTICIDER: Det er kritisabelt, at Miljø- og Fødevareministeriet ikke har haft godt nok styr på pesticidområdet, lyder det fra Statsrevisorerne efter ny rapport fra Rigsrevisionen. Minister klar med handleplan.

Lea Wermelin er klar med flere tiltag for at få styr på beskyttelsen af grundvandet oven på skarp kritik fra Statsrevisorerne. 
Lea Wermelin er klar med flere tiltag for at få styr på beskyttelsen af grundvandet oven på skarp kritik fra Statsrevisorerne. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Ny rapport fra Rigsrevisionen er smækfyldt med kritik af Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af pesticider.

Og Statsrevisorerne er da også ude med hård kritik på baggrund af rapporten.

"Statsrevisorerne kritiserer, at Miljø- og Fødevareministeriets overvågning af grundvandet og forvaltning af dispensationer til pesticidmidler har været særdeles mangelfuld," skriver statsrevisorerne i deres bemærkninger til sagen.

Kritikken tager udgangspunkt i en ny rapport fra Rigsrevisionen, som blev sat i søen i februar efter flere sager i medierne, der stillede spørgsmålstegn ved både dispensationer til brug af pesticider og overvågningen af grundvandet.

Forvaltningen skal på ret køl.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

I rapporten fra Rigsrevisionen lyder det, at overvågningen har været "stærkt kritisabel," og at det har ført til risiko for grundvandsforurening og dermed danskernes sundhed. Det handler blandt andet om, at ministeriet ikke fagligt har kunnet forklare, hvorfor nogle stoffer ikke er blevet overvåget.

En del af kritikken handler også om, at ministeriet har været for langsom til at handle på konkrete advarsler om, at pesticider – der ikke blev overvåget – kunne findes i grundvandet. Ifølge Rigsrevisionen har ministeriet været advaret i to tilfælde, men først reageret flere år efter. Og da de to pesticider endelig blev undersøgt, viste det sig, at de blev fundet i henholdsvis 26 procent og 31 procent af vandboringerne.

Fraviger egne retningslinjer
Rigsrevisionen er også kritisk over for ministeriets dispensationspraksis. Her lyder det, at forvaltningen af pesticider "har været kritisabel". Rigsrevisionen påpeger i den forbindelse, at ministeriet har givet dispensationer til forbudte pesticider uden at have god nok dokumentation for, at det var sikkert i forhold til grundvandet.

Konkret har Rigsrevisionen gennemgået dispensationer for 18 udvalgte pesticider og konkluderer, at i 13 tilfælde har ministeriet fraveget "egne faglige retningslinjer for vurdering af grundvandsrisiko."

Derudover konkluderer Rigsrevisionen, at et enkelt pesticid har fået dispensation fra 2002-2018, selvom ministeriet siden 2004 har vidst, at midlet udgjorde "en uacceptabel risiko for grundvandet". Og det påpeges, at midlet ikke kunne godkendes på grund af kræftrisiko for sprøjtebrugerne.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00