Riisager om VUC-lukning: Alle partier kendte konsekvensen af FGU-aftalen

VUC: FGU-aftalen kommer til at få konsekvenser for landets VUC-tilbud. Det slog undervisningsminister Merete Riisager (LA) fast, da hun tirsdag var i samråd om lukningen af VUC på Langeland. 

Jeppe Maagaard Holm

Alle partierne bag FGU-aftalen vidste, at det kunne få konsekvenser for landets VUC-uddannelser.

Sådan lød det tirsdag fra undervisningsminister Merete Riisager (LA), da hun var i samråd om lukningen af VUC på Langeland.

"Alle partier i Folketinget har indgået en FGU-aftale, hvor der blandt andet står, at der kan blive nogle konsekvenser på VUC-området. Det har vi alle sammen læst, forstået og skrevet under på," sagde Riisager. 

Baggrunden for tirsdagens samråd er, at Langeland Kommune i december sidste år meddelte, at den lukker HF og VUC Fyns afdeling i Rudkøbing på Langeland.

Det sker ifølge kommunen som en konsekvens af regeringens omprioriteringsbidrag, der pålægger landets uddannelser en årlig besparelse på to procent.

Kursistgrundlag ændrer sig 
Under tirsdagens samråd slog Riisager dog fast, at hun ikke mener, at omprioriteringsbidraget i sig selv fører til lukninger af lokale VUC-afdelinger. 

Hun pegede i den forbindelse på, at en række faktorer spiller ind. Herunder aftalen om at oprette de nye forberedende grunduddannelser (FGU), som alle regeringens partier står bag. Uddannelser, der åbner i august i år. 

"Vi vil se ændringer i VUC-udbuddet de kommende år, fordi vi vil se, at VUC'ernes elev- og kursistgrundlag vil ændre sig. Det skyldes især den aftale, vi sammen har indgået om forberedende uddannelser," sagde ministeren. 

Hun henviste i den forbindelse til, at den politiske aftale om FGU'erne er bred, og at alle partierne bag kendte til mulige konsekvenser: 

"Det er fint nok, at man siger, at det her er en barsk konsekvens. Man skal bare ikke sige, at man ikke vidste, det kunne blive en konsekvens. For det vidste I godt," sagde Riisager på samrådet.

Penge til overgang
Med FGU-aftalen er der afsat 60 millioner kroner til at hjælpe VUC'er i en treårig overgangsfase.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00