S fastholder strategien

ANALYSE: Hverken Lotte Bundsgaards farvel eller Ny Alliance får S til at ændre sin énstrengede strategi for velfærd og mod ulighed.
Lotte Bundsgaards farvel svækker ikke Helle Thorning-Schmidt, selvom de to tidligere var tæt på hinanden.
Lotte Bundsgaards farvel svækker ikke Helle Thorning-Schmidt, selvom de to tidligere var tæt på hinanden.
Erik Holstein

"Socialdemokraterne er færdige".

Overskriften tog det meste af forsiden på Berlingske Tidende torsdag og kom tilmed kun to dage efter, at den tidligere socialdemokratiske toppolitiker Lotte Bundgaard meddelte, at hun er på vej ud af politik. Umiddelbart en ildevarslende udvikling for Helle Thorning-Schmidt, men virkeligheden ser knap så kritisk ud for S-ledelsen, hvis man graver et spadestik dybere.

Det bombastiske gravskrift over Socialdemokraterne, der prydede Berlingske, byggede på udtalelser fra den konservative finansordfører Christian Wedell-Neergaard, der mener, at S reelt har mistet chancen for at vinde regeringsmagten ved næste valg efter fremkomsten af Ny Alliance.

Derfor - mener Wedell-Neergaard - er der heller ikke længere grund til at holde igen på skattelettelser af frygt for Socialdemokraterne, men Wedell-Neergaard regnes ikke just for en af sværvægterne på Christiansborg, og i Venstre og Dansk Folkeparti anser man hans analyse for overfladisk og grundlæggende forkert.

Ingen gentagelse af fejltagelserne
I V og DF har man ikke afskrevet Helle Thorning-Schmidt, og man agter under ingen omstændigheder at forære hende chancen for et comeback ved at undervurdere velfærdsdiskussionen, sådan som man gjorde sidste efterår, hvor Socialdemokraterne - nærmest ud af den blå luft - fik erobret dagsordenen i forlængelse af de folkelige protester mod regeringen.

Det er da også netop en genoplivelse af diskussionerne om velfærd og kampen mod ulighed, der fortsat er Socialdemokraternes mål. Partiet har allerede en række udspil klar på disse områder, men de holdes indtil videre tilbage for at undgå, at temaerne bliver udtømt lang tid inden valget.

For trods fremkomsten af Ny Alliance - der formodentlig peger på Fogh - har Socialdemokraterne ikke tænkt sig at ændre strategi. Bredt i partiets folketingsgruppe føler man, at man efter sidste efterår har fået et vedvarende overtag over for regeringen, når det gælder velfærdsdiskussionen.

Socialdemokraterne ved, at regeringen vil søge at lukke velfærdshuller - med flere penge til kommunerne og i forbindelse med den kommende kvalitetsreform - men partiet tror ikke, regeringen kan neutralisere emnet inden valget, og man anser med rette den politiske situation som fuldstændig labil efter fremkomsten af Khaders parti.

Mangler en B-plan
Det betyder på den ene side, at Socialdemokraterne ikke går i panik som følge af den nye situation. Udtrykket "is i maven" går igen og igen, når partiets politikere og strateger skal beskrive reaktionen på de seneste ugers tumultariske begivenheder.

0:000:00