Debat

S: Formandsdrømme splitter Europa-Parlament

DEBAT: Magtkampen om formandsposten i Europa-Parlamentet har efterladt et splittet parlament. Det er nu langt fra givet, at der kan samarbejdes hen over midten, skriver Christel Schaldemose (S).

Magtkampen om formandsposten for Europa-Parlamentet har splittet Parlamentet, skriver Christel Schaldemose (S).  
Magtkampen om formandsposten for Europa-Parlamentet har splittet Parlamentet, skriver Christel Schaldemose (S).  Foto: Scanpix/Christian Hartmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Efter en lang dag, 12 timers afstemning kun afbrudt af gruppemøder, fik Europa-Parlamentet en ny formand. Italieneren Antonio Tajani, fhv. EU-kommissær og Berlusconi-rådgiver, vandt kampvalget.

Farvel til en kongemager og konge
Martin Schultz forlader Europa-Parlamentet for at gå ind i tysk national politik. Mest sandsynligt bliver han udenrigsminister. Det efterlader et betydeligt magt-tomrum i Europa-Parlamentet.

Schultz har været kongemager og konge på en og samme tid. Han har placeret Europa-Parlamentet og sig selv centralt. Han har sikret, at Parlamentet er blevet en magtfaktor i EU-politik. Og som symbol på Schultz' virke har man kunnet se ham på nærmest samtlige tv-billeder fra EU-topmøder lige ved siden af de mest magtfulde stats- og regeringsledere i EU. Lige ved siden af. Det er i høj grad Schultz' fortjeneste, at Parlamentet ikke længere er til at komme udenom.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Derfor er hans stol også meget eftertragtet. Der har altid været prestige i at være formand for Europa-Parlamentet. Nu er der også magt med i posten.

Endnu en konservativ på toppost
Men den magtkamp, som den eftertragtede formandsstol har ført med sig, kan vise sig at være dyrt betalt.

Den magtkamp, som den eftertragtede formandsstol har ført med sig, kan vise sig at være dyrt betalt.

Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

De konservative i Europa ville have posten. Den var deres, sagde de. Vi socialdemokrater havde jo lovet, at de skulle have den efter 2,5 år. Det er korrekt, at vi havde indgået den aftale, men det var under nogle andre omstændigheder. Nemlig at kommissionsformandsposten og rådsformandsposten ikke også var besat af mænd fra EPP.

Vi socialdemokrater synes, der skal være balance i, hvem der besætter de tunge EU-poster. Derfor stillede vi med vores gruppeformand gennem de sidste 2,5 år Gianni Pitella. Han er tæt på ledelsen af det demokratiske parti i Italien og har også tidligere været næstformand i Europa-Parlamentet. Men den liberale gruppe spændte ben for det projekt. I sidste sekund trak deres egen kandidat sig, og gruppen indgik en aftale med EPP. Mod at få en række poster til deres kandidat og ALDE valgte de at støtte Tajani.

De øvrige grupper har også stillet med formandskandidater, men i sidste runde var der kun to, Tajani og Pitella. Det har egentlig været en god proces. Vi har fået diskuteret, hvordan Europa-Parlamentet skal ledes. Og uanset kampen vil debatten forhåbentlig føre til forbedringer og mere gennemsigtighed i Europa-Parlamentet.

Et splittet parlament
Men til gengæld står Europa-Parlamentet også mere splittet, end vi har været længe. Det vil også få betydning for politikken. I stedet for et samarbejde hen over midten mellem EPP og S&D, så ser det ud til, at de store partier vil samarbejde med deres fløje.

Koalitionen mellem EPP og ALDE vil på mange politiske spørgsmål få opbakning fra ECR. ECR er den tredjestørste gruppe i Parlamentet og den gruppe, Dansk Folkeparti er medlem af. Og på den anden side vil vi socialdemokrater stå sammen med de Grønne og venstrefløjspartiet GUE. Altså blokpolitik, som vi kender fra dansk politik, mellem centrum-højre og centrum-venstre.

Det er langt fra givet, at der fortsat kan samarbejdes hen over midten. En ting er de åbenlyse politiske uenigheder, men jeg kunne også frygte, at magtkampen har været så hård, at den vil få betydning for samarbejdet. EPP snakker allerede om hævntogter over for S&D, fordi vi ikke automatisk støttede deres kandidat. Jeg håber, vi socialdemokrater vil bruge anledningen til at blive mere klare i mæglet og kritiske over for forslag fra EU-Kommissionen, der ikke fører til et mere socialt balanceret Europa. Det sociale mangler nemlig i de fleste forslag fra den borgerlige EU-Kommission.

Og taberen er... Europa-Parlamentet
Blokpolitikken vil nok betyde, at Europa-Parlamentet vil få sværere ved at levere resultater. Eller det vil i hvert fald blive med et snævert flertal. Det koster Europa-Parlamentet indflydelse, og det koster formanden magt. Formand Tajani er ingen stor politiker eller magtspiller som Schultz. Derfor bliver han automatisk mindre magtfuld, i særdeleshed når han ikke kan levere markante flertal bag sig. Det svækker hans ageren. Det svækker hans magt. 

Magtkampene risikerer at efterlade Europa-Parlamentet som taber. De eneste reelle vindere af hele dette forløb bliver De tyske Socialdemokrater, der får en markant og hamrende dygtig politiker hjem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00