S ønsker strammere donationsregler til friskoler

PENGESTRØMME: S vil forbyde donationer til friskoler fra donorer uden for EU. DF så gerne en beløbsgrænse for ikke-EU-donationer på 0 kroner, men bakker op om aftale med regeringen, der betyder, at donorer uden for EU maksimalt kan støtte med 20.000 kroner.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Socialdemokratiet frygter, at regeringen og Dansk Folkepartis aftale om at forbyde udenlandske donationer på over 20.000 kroner til landets friskoler ikke vil have den fornødne effekt.

Derfor vil partiet have sænket beløbsgrænsen til 0 kroner, så det reelt bliver umuligt for personer og andre aktører uden for EU at donere penge til landets friskoler.

”Med den her grænse kan man fortsat lave et Britt Bager-nummer og dele beløbene op og give 19.999 kroner flere gange via alle mulige forskellige fonde. På den måde kan man give mange hundrede tusind kroner alligevel,” siger Socialdemokratiets fri- og efterskoleordfører, Lars Aslan.

På baggrund af den bekymring har ordføreren stillet sænkningen af beløbsgrænsen som ændringsforslag forud for torsdagens andenbehandling af blandt andet rammerne for donationer til friskolerne.

Med den her grænse kan man fortsat lave et Britt Bager-nummer og dele beløbene op og give 19.999 kroner flere gange via alle mulige forskellige fonde. 

Lars Aslan
Friskoleordfører, Socialdemokratiet

Med den politiske aftale vil regeringen og Dansk Folkeparti forbyde anonyme donationer til friskoler. Samtidig vil det ikke længe være tilladt for donorer fra ikkevestlige lande at donere mere end 20.000 kroner, medmindre der opnås tilladelse fra Undervisningsministeriet. Og det er sidstnævnte del af lovforslaget, som Socialdemokratiet er utilfreds med.

Ifølge Lars Aslan giver det nemlig fortsat mulighed for, at ikkevestlige donorer kan få indflydelse i det danske skolevæsen ved at dele deres donationer op i mindre beløb under 20.000 kroner.

”Dem, der giver penge, hedder jo aldrig Erdogans frihedsfond. De hedder alt muligt andet, og det vil bare blive meget mere gennemskueligt, hvis man kunne se, hvor meget der er blevet givet fra den her fond. Alle vil være bedst tjent med den her øgede gennemskuelighed,” lyder det fra Lars Aslan.

S skuffet over DF
En opgørelse fra Undervisningsministeriet viser, at de frie grundskoler i 2017 modtog i alt 92 millioner i donationer. Ud af det beløb udgjorde 13,8 millioner udenlandske og anonyme donationer, hvoraf de otte millioner stammer fra Tyskland.

Et folketingssvar fra april har senere vist, at i alt tre skoler i 2017 modtog donationer på over 20.000 kroner fra udenlandske donatorer. Primært fra den tyske og amerikanske stat.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00