Debat

S og 3F i fælles fodslag: ID-kort er et europæisk kinderæg mod social dumping

DEBAT: Kommissionens forslag om en mindsteløn gør mere skade end gavn. Et europæisk socialsikringsnummer med ID-kort vil derimod være et effektivt værktøj i kampen mod social dumping, skriver Christel Schaldemose og Peter Kaae Holm.

Kommissionen har travlt med en række velmenende forslag, men en fælleseuropæisk mindsteløn vil være til stor skade, skriver Christel Schaldemose (S) og Peter Kaae Holm.
Kommissionen har travlt med en række velmenende forslag, men en fælleseuropæisk mindsteløn vil være til stor skade, skriver Christel Schaldemose (S) og Peter Kaae Holm.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S) og Peter Kaae Holm
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet og EU-politisk ansvarlig i 3F og formand for 3F's grønne gruppe

Vikaransatte, sæsonansatte og platformsansatte er blandt de mest udsatte lønmodtagere i det moderne samfund. Antallet er eksploderet de senere år, hvor flere og flere ender i prekære jobs med virkelig dårlige arbejdsforhold og social sikring.

Coronakrisen udstiller mere end nogensinde behovet for handling. Vi må ikke lade de særligt udsatte grupper i stikken. Vi kan ikke acceptere, at de bliver misbrugt på deres ansættelses-, løn- og sikringsrettigheder.

Det er ikke en kamp alene for Danmark, det er en kamp for hele EU. Det er på tide, at almindelige lønmodtagere mærker, at EU arbejder for dem og ikke imod dem.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

ID-kort styrker rettigheder
Derfor foreslår vi, at EU-Kommissionen hiver et effektivt forslag op ad skuffen: Et europæisk socialsikringsnummer med ID-kort.

Et europæisk socialsikringsnummer skal ikke overtage for CPR-nummeret eller andre ting, som vi kender. Det skal være en tilføjelse. Et redskab, der samler vigtige data om arbejds- og sikringsforhold om den enkelte, og som virker på tværs af grænser.

Det personlige nummer gør, at ingen arbejdsgivere kan sno sig udenom. Alle skal stå til ansvar for ordentlige arbejdsforhold, og virksomhederne skal overholde deres forpligtelser.

Christel Schaldemose (S) og Peter Kaae Holm
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet og EU-politisk ansvarlig i 3F og formand for 3F's grønne gruppe

I tillæg til et europæisk socialsikringsnummer ønsker vi et ID-kort, der skal lette kontrolindsatsen og skabe en større synlighed omkring de rettigheder, som lønmodtagerne har.

De københavnske byggepladser er gået i front, og erfaringerne her taler sit tydelige sprog. ID-kortet har et stort potentiale som værktøj i kampen mod social dumping.

Virksomheder stilles til ansvar
ID-kortet er nemlig lidt ligesom et kinderæg. Det bidrager med hele tre gode ting på én gang.

For det første giver det bedre mulighed for at bekæmpe social dumping, sort arbejde og social svindel. For det andet letter det kontrollen med ordnede vilkår for myndigheder og fagforeninger. For det tredje styrker det lønmodtagernes kendskab til deres ansættelsesforhold og rettigheder.

Derfor skal vi heller ikke stoppe ved de københavnske bymure. Vi vil have ID-kortet udbredt til lønmodtagere i hele EU. Det personlige nummer gør, at ingen arbejdsgivere kan sno sig udenom. Alle skal stå til ansvar for ordentlige arbejdsforhold, og virksomhederne skal overholde deres forpligtelser, så vi sikrer lige løn for lige arbejde på samme sted.

Læs også

Kommissionen skader dansk model
Derfor har vi også taget arbejdstøjet på. I Europa-Parlamentet arbejder vi på at få de politiske grupper med på at presse EU-Kommissionen til at fremlægge forslaget. Og udenfor Europa-Parlamentets glasmure er der en voksende opbakning til forslaget i den europæiske fagbevægelse.

Blandt andet kræver de europæiske bygningsarbejdere og deres arbejdsgivere, at EU-Kommissionen sætter ID-kortet på dagsordenen.

Lige nu har EU-Kommissionen travlt med en række velmenende forslag. Blandt andet om en europæisk mindsteløn og en implementering af de 20 principper i den sociale søjle, der desværre går langt ud over, hvad medlemsstaterne har sagt ja til. Realiseres de forslag, vil de nemlig være til stor skade for de mest velfungerende arbejdsmarkedsmodeller, heriblandt den danske.

Her har vi et forslag, der fører til et mere fair arbejdsmarked for alle uden at bryde med traktaten eller lægge i forvejen succesfulde modeller i graven.

Vi håber, at EU-Kommissionen vil fokusere mere på sådanne tiltag end en europæisk mindsteløn i sine kommende forslag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)









0:000:00