S-ordfører: "Vi er pinligt bevidste om ikke at fokusere blindt på nationale klimamål"

LOV: Klimaloven risikerer at flytte dansk CO2-udledning til udlandet og dermed blot være en hæmsko for dansk erhvervsliv uden global klimaeffekt, lyder kritik. Vi anerkender dilemmaet, men det må ikke ende med at bremse dansk klimaindsats, siger Socialdemokratiet.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) sammen med Anne Paulin (S) og partierne bag forståelsespapiret, da drøftelserne om klimaloven blev indledt 3. september 2019.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) sammen med Anne Paulin (S) og partierne bag forståelsespapiret, da drøftelserne om klimaloven blev indledt 3. september 2019.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Industrien og erhvervslivet skyder forbi skiven, når de mener, klimaloven ikke har blik for den globale effekt af den danske klimaindsats.

Partierne bag aftalen om klimaloven har nemlig fra start været bevidste om risikoen for at flytte dansk produktion og CO2 til udlandet, siger Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin.

"Der står tydeligt i loven, at erhvervslivet skal udvikles og ikke afvikles," siger hun og tilføjer:

"Selvfølgelig er vi ikke så fokuserede på at reducere udledningen i Danmark, at vi ikke også vil bidrage til den grønne omstilling internationalt og i Europa."

Alternativet er, at vi slet ikke gør noget. 

Anne Paulin
Klimaordfører (S)

Inden for få dage fremsætter regeringen klimaloven i Folketinget, og derfor sættes der nu for alvor blus på diskussionen om, hvordan drivhusgasserne skal reduceres med 70 procent inden 2030.

Danmarks to store erhvervsorganisationer – Dansk Industri og Dansk Erhverv – har allerede kritiseret udkastet til loven for at have for meget fokus på reduktioner af drivhusgasser i Danmark uden skelen til, at indsatsen kan skubbe arbejdspladser og CO2-udledning til udlandet.

På den måde kan Danmark godt ende med at reducere drivhusgasserne med 70 procent på dansk grund, men samtidig have fået det til at stige i andre lande.

Kritikken får nu også støtte af den borgerlige tænketank Cepos.

"Man har lavet en klimalov, hvor man fastlægger et mål uden at have en idé om, hvad det koster, og hvad effekten reelt er på klimaet. Det er dybest set en uansvarlig måde at føre politik på," siger Otto Brøns-Petersen, der er analysechef i Cepos.

0:000:00