S raser mod sag fra EU-Kommissionen: ”Vi er nødt til at kæmpe imod”

ARBEJDSKAMP: EU-Kommissionen har åbnet sag mod Danmark, fordi den mener, at det såkaldte RUT-register er for restriktivt og begrænser udenlandske selvstændige. S er dybt uenige og vil holde fast i registeret.

Leif Lahn Jensen (S) er absolut ikke tilfreds med, at EU-Kommissionen har åbnet en sag mod Danmark.<br>
Leif Lahn Jensen (S) er absolut ikke tilfreds med, at EU-Kommissionen har åbnet en sag mod Danmark.
Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Socialdemokratiet har tænkt sig at kæmpe imod EU-Kommissionen, der har åbnet sag mod Danmark, fordi den mener, at de danske krav til udenlandske selvstændige er for restriktive.  

”Vi vil simpelthen kæmpe alt, hvad vi kan for at beholde de her regler,” siger partiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.

Reglerne, som Leif Lahn Jensen omtaler, er Registret for Udenlandske Tjenesteudbydere, RUT-registret, som Kommissionen mener begrænser friheden for udenlandske selvstændige til at udbyde tjenesteydelser i Danmark.

Den udlægning er Leif Lahn Jensen ikke enig i. Registret blev vedtaget i 2009 med det formål at forhindre social dumping ved at udenlandske virksomheder, der udfører arbejde i Danmark, skal registrere sig i registret. Og det skal der ifølge beskæftigelsesordføreren ikke laves om på.

Vi har modtaget EU-Kommissionens åbningsskrivelse, som Beskæftigelsesministeriet nu er ved at nærlæse, og jeg har derfor ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.

Troels Lund Poulsen
Beskæftigelsesminister, Venstre

”Jeg vil bare sige til dem, at jeg mener, vi skal holde fast i RUT-registeret og i muligheden for at give arbejdsgiverne, der kommer hertil og ikke vil registrere sig, bøder. For vi er nødt til at holde fast i at vide, hvem det er, der arbejder i det her land,” siger Leif Lahn Jensen.

DA: Ikke enige med Kommissionen
Hos Dansk Arbejdsgiverforening er man ikke enige med Kommissionen i, at det danske RUT-register er for restriktivt.

”Det er en relativ beskeden registrering, de udenlandske selvstændige skal foretage. Og vi synes ikke, at det er at stille unødige hindringer op, men derimod at det er helt naturligt, at man skal angive, hvem man er, og hvornår man skal udføre sit arbejde,” siger underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Steen Müntzberg.

Steen Müntzberg vurderer, at det er et fåtal af udenlandske selvstændige, der opererer i Danmark uden at udstationere sine ansatte og skal registrere sig i RUT-registeret. Han mener derfor, at Danmark bør en tage dialog med Kommissionen, da RUT-registeret ifølge DA lever op til de EU-retslige krav på området.

”Vi mener, at der er behov for at tage en fornyet dialog med Kommissionen og forklare dem, hvad der foregår i Danmark, og hvorfor vi gør, som vi gør,” siger Steen Müntzberg.

0:000:00