S revser gentagne aflysninger af besparelser på Arbejdstilsynet

FINANSLOV: Arbejdstilsynet undgik igen en bebudet besparelse på finansloven. S kalder det en ynkelig, tilbagevendende begivenhed. Udmeldingen kommer forud for de kommende forhandlinger om fremtidens bevillinger til Arbejdstilsynet.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Simon Lessel

Sagen kort:
Regeringen havde i sit finanslovsudspil lagt op til en besparelse på Arbejdstilsynet på 13 millioner. Den planlagte besparelse blev dog annulleret efter krav fra DF. Det er andet år i træk, at en planlagt besparelse rulles tilbage, og det er faldet Socialdemokratiet, der kalder udviklingen ynkelig, for brystet. Udmeldingen kommer som optakt til, at en stor aftale om arbejdsmiljø skal forhandles på plads, hvor en fast grundbevilling til Arbejdstilsynet bliver et af de helt store slagsmål.

Hvad er Socialdemokratiet utilfreds med?
Arbejdsmiljøordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) er utilfreds med, at regeringen og DF ikke prioriterer en større grundbevilling til Arbejdstilsynet. Han betegner det som ynkeligt, at regeringen to år i træk har lagt op til en besparelse, som efterfølgende er blevet annulleret.

"Jeg er skuffet over, at man lægger op til at lave en besparelse samtidig med, at vi sidder i en forligskreds om arbejdsmiljø og skal til at snakke om, hvordan hele arbejdsmiljøindsatsen skal være i fremtiden," siger Lennart Damsbo-Andersen.

Arbejdsmiljøordføreren kæder finanslovsaftalen sammen med de kommende forhandlinger om en arbejdsmiljøaftale, der bygger på de anbefalinger, som regeringens ekspertudvalg præsenterede i slutningen af september. Og det er ikke uden grund. For det står netop i finanslovsaftalen, at en fremtidig bevilling til Arbejdstilsynet skal indgå i drøftelserne.

At besparelsen bliver rullet tilbage nu, er næsten endnu mere ynkeligt. For så skal det fremstå, at det er en sejr for Dansk Folkeparti, at det er lykkedes at rulle det tilbage. Hvis man virkelig ville noget med det her, så skulle man jo styrke Arbejdstilsynet.

Lennart Damsbo-Andersen
Arbejdsmiljøordfører, Socialdemokratiet

Derfor har Altinget: arbejdsmarked set nærmere på, hvor parterne står inden forhandlingerne.

Hvordan står parterne?
Lad det være sagt med det samme: Partierne står langt fra hinanden. På den ene side har vi Socialdemokratiet, der sammen med resten af rød blok har stillet krav om, at Arbejdstilsynet skal tilføres 100 millioner ekstra, så bevillingen bliver den samme, som den var i 2015.

Og måske skal der mere til, ifølge S.

"Lige nu kender vi ikke omfanget af den indsats, Arbejdstilsynet skal lave i fremtiden. Derfor kan beløbet lige så godt være 200 millioner," siger Lennart Damsbo-Andersen.

I den anden ende af skalaen finder vi Konservative, der ikke ser nogen grund til at tilføre tilsynet flere penge, end de får nu.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00