Debat

S: Vi skal kæmpe for lighed og kvinders rettigheder

DEBAT: En bred aftale, hvor intentionerne når frem til menneskene, er Socialdemokratiets udgangspunkt forud for forhandlingerne om en ny udviklingspolitisk strategi, skriver udviklingsordfører fra Socialdemokraterne Mette Gjerskov.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Gjerskov (S)
Udviklingsordfører

Snart skal vi forhandle om den udviklingspolitiske strategi. I Socialdemokratiet vil vi gå positivt og samarbejdsvilligt til forhandlingerne. Udviklingsbistanden er et område, hvor der er behov for kontinuitet. Derfor ønsker vi en bred aftale. Men for Socialdemokratiet er det afgørende, at vi får håndslag på, at prioriteringerne i strategien også bliver afspejlet i finansloven. Pengene skal følge intentionerne. Ellers er der ingen mening med arbejdet.

Vi har tidligere oplevet, hvordan Kristian Jensen gør det modsatte af, hvad han siger. Først skulle der være fokus på Afrika, så skar regeringen i hjælpen til Afrika. Så skulle der være fokus på kvinder, så skar regeringen i initiativer til kvinders rettigheder. Og før sommeren skulle der være fokus på AIDS, efter regeringen har skåret indsatsen mod AIDS ned til sokkeholderne. Det er ikke noget godt og troværdigt udgangspunkt for forhandlingerne.

Så vi stiller op – men med krav om, at prioriteringerne skal afspejles i finansloven.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Danmarks skal bruge sin stemme
Derudover har vi i Socialdemokratiet to tydelige mærkesager: ulighed og kvinders rettigheder.

Det er et fuldstændigt grundlæggende element i de danske værdier at arbejde for ligestilling og kvinders rettigheder – herunder ret til egen krop. Danmark bør være et foregangsland i kampen for kvinders rettigheder, fordi vi som et af få lande har en unik position i forhold til at kunne løfte den dagsorden.

Først skulle der være fokus på Afrika, så skar regeringen i hjælpen til Afrika. Så skulle der være fokus på kvinder, så skar regeringen i initiativer til kvinders rettigheder.

Mette Gjerskov, udviklingsordfører for Socialdemokratiet

Vi skal ikke langt sydpå, før en dagsorden om kvinder og pigers ret til egen krop og rettigheder – i forhold til eksempelvis prævention, fri abort, ret til selv at vælge, hvem man vil have sex med, hvem man vil giftes med, og hvornår man vil have børn – ikke kan løftes. I Danmark har vi en respekteret og klar stemme til at kunne tale kvindernes sag. Den skal vi bruge.

Det er nogle ubehagelige facts, der er værd at vide. For hver dag bliver kvinder og piger omskåret. I disse dage hører vi forfærdelige historier fra Vestafrika, hvor piger omkommer som følge af omskæring. Hver dag dør omkring 800 kvinder, fordi de giver liv.

Børn bliver født med HIV i vuggegave på grund af smitte fra deres mor. Piger bliver giftet bort. Og i Kenya er hver tredje pige blevet voldtaget, inden hun oplever sin 18-års fødselsdag. For blot at nævne nogle eksempler.

Mere velstand med ligestilling
Men det er også værd at vide, at kvinder ikke blot er en halvdel af befolkningen, der skal hjælpes. Kvinder er en del af løsningen. Ifølge en ny McKinsey-rapport ville verdensøkonomien stige med 26%, hvis der var ligestilling i verden. Og i Danmark havde vi vist heller ikke opnået vores velstand og demokratiforståelse, hvis halvdelen af befolkningen havde stået på sidelinjen.

Udover at fokusere på kvinders rettigheder, skal vi have fokus på ulighed. Både ulighed mellem landene og ulighed inden for landegrænser. Det nytter ikke kun at se på et lands vækst, hvis økonomiske ressourcer går til en lille del af befolkningen. Ulighed fører til migration og interne konflikter.

Vi skal skabe bæredygtig udvikling i udviklingslandene både økonomisk, socialt og miljømæssigt, og det kræver globale løsninger at komme verdens ulighed til livs. Blandt andet kræver det regulering af de finansielle markeder og en kamp for, at den skattebetaling, som hører til i udviklingslandene, rent faktisk bliver i udviklingslandene som middel til velfærd og udvikling af eksempelvis sundheds- og uddannelsessystemer.

I Socialdemokratiet er vores position klar. Vi vil give mennesker et håb for en bedre fremtid i deres eget land. Kun på den måde kan vi skabe bedre vilkår for verdens fattigste. Kun på den måde kan vi afhjælpe migration. Og kun på den måde kan vi være en ansvarlig og fair medspiller på den globale scene.

Så kom, Kristian Jensen. Lad os få gang i forhandlingerne. Og lad os mest af alt sikre, at de gode intentioner når hele vejen frem til de mennesker, som det hele handler om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00