S vil forebygge unge sofahoppere med boliggaranti

HJEMLØSE: Den omdiskuterede hjemløsestrategi Housing First bliver debattema til dette års Folkemøde. Problematikken med hjemløse kan ikke længere fixes med én fælles strategi, mener Socialdemokratiet.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

En stabil boligsituation er forudsætningen for at stabilisere og forbedre sociale problemer, psykisk sygdom og misbrugsproblemer. Det er udgangspunktet i den såkaldte housing first-tilgang, der snart kan fejre 10-års jubilæum.

Alligevel har antallet af hjemløse de seneste ti år været støt stigende. Seneste hjemløsetælling fra VIVE viser, at antallet af hjemløse i Danmark er steget med knap 33 procent fra 2009 til 2017.

Og det har fået en række aktører på området til at sætte spørgsmålstegn ved effekten af housing first-tilgangen. Deriblandt Lisbeth Zornig, der er direktør i Huset Zornig og bestyrelsesformand på herberget Overførstegården.

"Staten har i mere end ti år brugt over en milliard fra satspuljen på at få kommunerne til at bruge housing first-metoder. Antallet af hjemløse er steget i samme periode. Hjemløse, der søger hjælp på institutionerne, kommer, fordi housing first-strategien ikke virker," skrev Lisbeth Zornig i et debatindlæg til Altinget i april måned.

Fakta
PÅ FOLKEMØDET
Debat om hjemløsestrategi
Lørdag den 15. juni, kl. 10:30
Folkescenen ved Grønbechs Hotel
Deltagere: Lisbeth Zornig, Vibe Klarup (Hjem til Alle), Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), Odenses vice-borgmester Brian Dybro (SF) og Lars Benjaminsen (VIVE).
Debatten arrangeres af Hjem til Alle alliancen.

Ud af de 6.635 hjemløse danskere, der blev talt i 2017, overnatter en tredjedel på herberger, mens en tredjedel er såkaldte sofahoppere eller sofasovere, der overnatter hos familie og venner. Hver tiende af landets hjemløse overnatter på gaden.

Men ifølge Lars Benjaminsen, der er seniorforsker ved VIVE, kan man ikke drage den konklusion, at det stigende antal hjemløse betyder, at housing first-tilgangen ikke har virket.

"Problemet er, at Housing First ikke er blevet implementeret sammen med en plan for at skaffe boliger til socialt udsatte borgere. Housing First går ud på, at man både etablerer en permanent boligløsning og giver folk en intensiv social støtte. Gør man det, kan langt de fleste hjemløse borgere komme ud af hjemløsheden. Men mange steder mangler vi boligerne, mens man i andre kommuner ikke i tilstrækkelig grad benytter den mulighed for kommunal boliganvisning, som allerede er i lovgivningen," siger han og fortsætter:

"Samtidig tilbydes borgeren langt fra altid en intensiv social støtte, når de for eksempel flytter ud fra et herberg."

S vil differentiere indsatsen
Hos Socialdemokratiet, der netop nu er i forhandlinger om en ny regeringsdannelse, er man ikke parat til at skrotte Housing First-tilgangen på hjemløseområdet. Men partiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil imødekommer Lisbeth Zornig så langt, at housing first-tilgangen ikke skal benyttes til alle målgrupper. 

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00