Sådan er de sidste 385 corona-millioner fra standbypulje fordelt

HJÆLPEPAKKE: "Det er helt afgørende, at vi fastholder fokus på kerneværdierne og de langsigtede mål i vores udviklingsarbejde," siger udviklingsminister om sidste del af hjælpepakke til udviklingslande.

Pengene til en hjælpepakke til de fattigste lande&nbsp;stammer fra en standbypulje på en milliard kroner,<a target="" rel=""> som udviklingsminister Rasmus Prehn (S) oprettede tilbage i marts</a>.
Pengene til en hjælpepakke til de fattigste lande stammer fra en standbypulje på en milliard kroner, som udviklingsminister Rasmus Prehn (S) oprettede tilbage i marts.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Pigers ret til uddannelse, flere (og grønne) job og en fremtidssikring af den afrikanske økonomi.

Det er nogle af de områder, som den tredje og sidste del af en corona-hjælpepakke til verdens fattigste lande skal styrke. Regeringen og partierne bag har særligt fokus på at beskytte og fremtidssikre fremskridtene i udviklingslandene, lyder det i en pressemeddelelse, efter at parterne søndag er nået til enighed.

"Det er samtidig helt afgørende, at vi fastholder fokus på kerneværdierne og de langsigtede mål i vores udviklingsarbejde," siger minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn (S).

"At vi allerede nu i en tidlig genopretningsindsats indtænker både klima og grønne indsatser, job og ikke mindst beskyttelse af menneskerettighederne og understøttelse af de demokratiske processer," tilføjer han.

Uddannelse er vejen til at bygge samfund op, og derfor er jeg stolt over, at vi nu fra dansk side hjælper med at få børnene tilbage i skole, så snart det er muligt.

Anne Sophie Callesen (R)
Udviklingsordfører for Det Radikale Venstre

Tre spor – 13 initiativer
Af aftalen fremgår det, at i alt 385 millioner kroner fordeles på 13 initiativer, der hører under tre spor: 

En række af initiativerne har fokus på pigers og kvinders rettigheder. Det fremhæver flere partier bag aftalen, herunder Venstre:

"Det er i høj grad pigerne og kvinderne, som rammes hårdt af den ustabile situation, og derfor skal vi sikre adgangen til basale sundhedsydelser og arbejde videre med at forebygge blandt andet børneægteskaber og omskæring af piger," siger Venstres udviklingsordfører, Karen Ellemann, i pressemeddelelsen.

Penge stammer fra andre projekter i bero
Også uddannelse fylder meget blandt initiativerne. Blandt andet er der fundet penge til at støtte opbygningen af uddannelsessystemer i de mest sårbare lande, herunder en sikker genåbning af skole og distancelæring.

"Mange af verdens i forvejen mest udsatte børn har på grund af coronapandemien ikke været i skole i lang tid, og mange står til ikke at komme tilbage, hvis vi ikke handler nu. Uddannelse er vejen til at bygge samfund op, og derfor er jeg stolt over, at vi nu fra dansk side hjælper med at få børnene tilbage i skole, så snart det er muligt," siger Anne Sophie Callesen, udviklingsordfører for De Radikale, i pressemeddelelsen.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00