Sådan foregår økonomiforhandlingerne ifølge Bent Hansen

PODCAST: I 20 år var tidligere regionsformand Bent Hansen (S) med til den årlige armlægning mellem regeringen og regionerne om økonomien i sundhedsvæsenet. Hør ham fortælle om de episoder i Finansministeriet, han aldrig glemmer.

Find os på iTunes her | Find os på Soundcloud her.

Hvordan foregår armlægningen mellem regeringen og regionerne til de årlige økonomiforhandlinger, når over 100 milliarder kroner til sundhedsvæsenet skal fordeles?

Det ved den nu tidligere formand for Danske Regioner Bent Hansen (S), der i 20 år har været med til de centrale forhandlinger i Finansministeriet.

I denne podcast fortæller Bent Hansen i detaljer om det forløb, der går i gang i denne uge.

Vis mig pengene
Normalt finder forhandlingerne sted i foråret, men i år har folketingsvalg og regeringsdannelse udskudt forløbet, som kan strække sig over mange uger med indlagte tænkepauser.

"Men i det sidste døgn så er tiden til udenomssnak forbi. De papirer, som skal udveksles, er udvekslet. De bestilte beregninger er klar. Kom så til core business: Hvordan ser pengene ud?" fortæller Bent Hansen om stemningen til forhandlingerne.  

Styrken mellem regionerne og regeringen bølger op og ned med cirka fire års interval, vurderer Bent Hansen.

Udsigten til et Folketingsvalg kan gøre en siddende regering mere rundhåndet.

"Regeringen har de største muskler to år efter et valg," siger Bent Hansen. 

Til sidst sidder der kun to
Der sidder ganske mange embedsmænd med til forhandlingerne. Men ifølge Bent Hansen er en del økonomiforhandlinger endt med, at både regionernes og Finansministeriets embedsmænd er blevet sat uden for døren.

Så er det kun Danske Regioners formand og finansministeren, som forhandler ansigt til ansigt. Bent Hansen fortæller, hvordan en regionsformand og en finansminister under fire øjne prøver at nå til enighed.

Ifølge Bent Hansen er forhandlingerne en god blanding af spin i medierne, talanalyser, som er meget lidt uvildige, og logikken fra Hjallerup Marked – man mødes på halvvejen.

Krestens taske-trick 
Bent Hansen har som forhandlingsdeltager både oplevet en rasende finansminister som Mogens Lykketoft (S) og en formand for Amtsrådsforeningen, Kresten Philipsen (V), der flere gange lavede sit berømte taske-trick i Finansministeriet, når tonen blev for ubehagelig. Bent Hansen er selv en enkelt gang udvandret fra Finansministeriet i vrede over daværende økonomiminister Lene Espersen (K).

Samtidig kan Bent Hansen også fortælle, at han og tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) havde en særlig metode til at forkorte natte-forhandlingerne i slutspurten.

Find os på iTunes her | Find os på Soundcloud her.

Forrige artikel Dagens podcast: Hvorfor er alle pludselig så glade for Grønland? Dagens podcast: Hvorfor er alle pludselig så glade for Grønland? Næste artikel Dagens podcast: Kan psykiatrien nu se frem mod et økonomisk løft? Dagens podcast: Kan psykiatrien nu se frem mod et økonomisk løft?