Sådan kæmper Danmarks største kommune for at holde coronavirus i skak

INTERVIEW: Besøgsforbud, tidligere erfaringer fra overenskomststrejker samt skarp prioritering af opgaver står centralt i Københavns Kommunes arbejde med at afbøde covid-19. Det fortæller forvaltningsdirektør Jakob Krogh.

Besøg på plejehjem er stærkt begrænset i Københavns Kommune. Her forbereder man sig på endu flere radikale tiltag, hvis det bliver nødvendigt for at håndtere coronasmitten.
Besøg på plejehjem er stærkt begrænset i Københavns Kommune. Her forbereder man sig på endu flere radikale tiltag, hvis det bliver nødvendigt for at håndtere coronasmitten.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Mens Folketingets lovmølle maler i historisk højt tempo, så knokler kommunale politikere, embedsmænd og medarbejdere med at håndtere de praktiske konsekvenser af coronasmitten og de mange tiltag for at begrænse den.

Fokus er først og fremmest på de særligt udsatte borgere som ældre og udviklingshæmmede.

Mennesker, der i vidt omfang er helt og aldeles afhængige af den hjælp og støtte, de modtager af det kommunale plejepersonale.

Indtil videre kan man godt følge med. Også i Danmarks største kommune, Københavns Kommune. Men man forbereder sig på, at omstændighederne meget hurtigt kan ændre sig.

Så kommer vi ud i en situation, hvor vi er nødt til at prioritere benhårdt. Og det er vi ved at kigge på nu, hvordan det vil kunne håndteres i praksis.

Jakob Krogh
Direktør i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning

”Lige nu handler det om at få truffet de rigtige beslutninger og forberedt, at vi kan håndtere situationen, hvad enten det bliver nogenlunde håndterbart eller meget voldsomt,” siger Jakob Krogh, der er direktør i kommunens sundheds- og omsorgsforvaltning.

Forvaltningens godt 10.000 medarbejdere har ikke mindst ansvaret for at sikre pleje og omsorg til kommunens mange ældre borgere.

Anbefalinger skal beskytte medarbejdere og borgere
Indtil videre har opgaven langt hen ad vejen fulgt den kurs, der er udstukket fra centralt politisk hold.

Da regeringen sidste uge skiftede den overordnede strategi fra inddæmning til afbødning fulgte kommunen op med at lukke ned for al "unødvendig" aktivitet.

Og så er der, lige siden det første smittetilfælde blev registreret i Danmark, rettet et ekstra skarpt fokus på sikre, at medarbejderne følger myndighedernes anbefalinger om hygiejne og mulige symptomer. Særligt i forhold til de ansatte på plejehjem og med ansvar for andre udsatte borgere.

0:000:00