Sådan kan data hjælpe kommuner med verdensmålene

LIVE DEBAT: Kommunerne skal have fat i borgere og virksomheder, for virkelig at gøre en forskel for verdensmålene. Men data kan hjælpe med at fokusere indsatsen, lød budskaberne, da Altinget afholdt debat om kommunerne og verdensmålene.

Andreas Wind

Kommunerne skal tænke både bredt og fokuseret, når de arbejder med FN’s verdensmål.

Skal der lokal rykkes inden for kommunegrænsen, kan kommunen ikke klare det selv som organisation, men må også have virksomheder og borgere med.

Til gengæld kan kommunerne brug data til at udvælge og fokuserer deres indsats på de områder, hvor de kan rykke mest hurtigt.

Det var nogle af pointerne fra KL, Deloitte og Guldborgsund Kommune, da Altinget torsdag formiddag afholdt debat om kommunernes arbejde med verdensmålene og ’Vores mål’-rapporten, som udkom tidligere på måneden.

Anledningen er verdensmålenes femårs jubilæum.

”Det er i dialogen med borgere og virksomheder, der er det store potentiale. Bliver de først primus motor for det, så bliver vi også selv verdensmestre, for så tillader de ikke andet,” siger Kristine Klæbel, centerchef ved Guldborgsund Kommune.

Ny rapport skal hjælpe kommunerne
Her har man siden vedtagelsen af verdensmålene for fem år siden arbejdet for at integrere de globale principper i den lokale virkelighed.

Hos KL deler man oplevelsen af, at det særligt er i dialog og partnerskaber med borgere, virksomheder og andre eksterne parter, at kommunerne kan skabe en forskel.

”Udover at arbejde for at tage ansvar gennem sin egen drift, så er det rigtig positivt at se, hvordan kommunerne tager ansvaret på sig i forhold til at gå i dialog med borgere og virksomheder om at omstille deres dagligdag. Der er i virkeligheden her, den helt store opgave er,” siger Caroline Amalie Steen, der er kontorchef i KL.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00