Sådan står partierne før valget: Løkke er tungen på vægtskålen

De blå partier har et lille forspring ned til regeringen og støttepartierne, men det er Løkke, som står til at blive den mest magtfulde efter et valg. Det viser et nyt kvalitetsvægtet snit af målingerne, som kan blive det sidste, inden valget bliver udskrevet.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Med risiko for at tabe magten trykker statsminister Mette Frederiksen (S) efter alt at dømme på valgknappen i løbet af denne uge.

Inden valgkampen er sat i gang, står statsministeren og Socialdemokratiet til at miste fem mandater, mens den samlede røde blok blot kan mønstre 83 mandater.

Det viser et nyt kvalitetsvægtet snit af septembers målinger, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

De blå partier starter valgkampen med et lille forspring. De står samlet set til 86 mandater.

Dermed ser den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen ud til at få sit drømmescenarie opfyldt og igen bliver en af de magtfulde personer i dansk politik. Med seks mandater er Moderaterne nemlig svære at undgå, hvis man vil have nøglerne til Statsministeriet.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

De blå partier kan især takke Danmarksdemokraterne for forspringet. Inger Støjberg er den nye faktor på højrefløjen, som formår at trække stemmer over midten fra Socialdemokratiet. Hendes nye parti står til at få 10,1 procent af stemmerne og 18 mandater.

Det er dog nu mere uklart, hvem der kan høste frugten af Støjbergs appel til S-vælgerne og en blå valgsejr, hvis de blå partier udbygger føringen og får skrabet 90 mandater sammen i løbet af valgkampen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00