Sådan vil Folketinget undgå falske gæster til udvalgsmøder

FUP: To russiske komikere fuppede sig i starten af oktober til at deltage i et møde i Udenrigspolitisk Nævn under falsk identitet. En række tiltag skal sikre, at den slags ikke kan ske igen ved møder i Folketingets udvalg og nævn.

Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Andreas Krog

Det skal være slut med at fremmede personer kan deltage under falsk identitet ved møderne i Folketingets udvalg og nævn, sådan som det skete i Udenrigspolitisk Nævn den 6. oktober i år.

Her troede nævnets medlemmer, at de havde et elektronisk møde med den hviderussiske præsidentkandidat og oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya, som lige nu opholder sig i Litauen. Det viste sig efterfølgende i stedet at have været to russiske komikere.

I dialog med efterretningstjenester
Folketingets administration oplyser til Altinget, at man har været i dialog med de danske efterretningstjenester om sagen. Men af hensyn til sikkerheden ønsker Folketinget ikke at referere fra konsultationerne.

Desuden planlægger administrationen at gennemføre en intern informationskampagne for at skærpe opmærksomheden omkring sikkerheden ved virtuelle møder. Og endelig så er der indført en fast praksis om, at kameraet ved virtuelle møder altid skal være tændt, så man kan verificere dem, man taler med.

Skildpadder og bordeller
Da mødet i Udenrigspolitisk Nævn startede, havde Sviatlana Tsikhanouskaya og hendes stab nemlig problemer med kameraet på deres pc, og det var derfor ikke muligt at se hende. På den måde opdagede medlemmerne af Udenrigspolitisk Nævn ikke fra start, at der var noget galt.

Efter 40 minutters møde stillede den person, som udgav sig for at være den ukrainske oppositionsleder, et opsigtsvækkende spørgsmål om skildpadder og bordeller i Danmark, som fik flere udvalgsmedlemmer til at undre sig over hvem det reelt var man havde møde med.

Derefter blev mødet afbrudt, og det blev efterfølgende gennem kontakt til Sviatlana Tsikhanouskayas stab konstateret, at nævnet havde haft møde med en person, som udgav sig for at være Sviatlana Tsikhanouskaya.

Russisk efterretningstjeneste
Nævnets næstformand, Michael Aastrup Jensen fra Venstre, var efter mødet bekymret for, at det var den russiske efterretningstjeneste, der havde drevet gæk med de danske politikere.

Det viste sig dog, at det blot var de to russiske komikere Vovan og Lexus, som stod bag den falske gæst i det nævn, som regeringen konsulterer omkring rigets sikkerheds- og udenrigspolitiske forhold. Medlemmerne af nævnet må referere fra nævnets møder og heller ikke medbringe deres telefoner til møderne.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00