Sådan vil Rebild og Helsingør udnytte ny frihed i børnehaver og vuggestuer

FRIHED: Helsingør vil lade forældre og personale byde ind med regler og krav, de gerne vil slippe for. I Rebild Kommune har man bedt aktørerne på området om at "slippe de vilde idéer løs" med henblik på at lade byrådet tage stilling til dem i sidste ende.

Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det skal i høj grad være forældre, pædagoger og ledere, der skal være med til at bestemme hvilke regler, som Helsingør og Rebild Kommune med den nye frihedsaftale i fremtiden skal fritages for.

Sådan lyder det samstemmende fra borgmestrene i de to kommuner.

"Vi er faktisk allerede gået i gang med at tale med forældrebestyrelserne. Vi har sat dem i gang med at tænke nogle tanker og formulere deres drømme om, hvordan de kan se hverdagen for børnene blive tilrettelagt i de enkelte institutioner," siger Helsingørs konservative borgmester, Benedikte Kiær.

I Rebild vil borgmester Leon Sebbelin (R) bruge friheden til at gøre kommunens dagtilbud endnu bedre. Ideerne skal komme fra forældrene og personalet, som byrådet efterfølgende vil tage stilling til.

Udmeldingen har været, at vi slipper alting fri. Sådan så vi rent faktisk støtter op om, at vi også får de vilde idéer på bordet.

Leon Sebbelin
Borgmester (R), Rebild Kommune

"Udmeldingen har været, at vi slipper alting fri. Sådan så vi rent faktisk støtter op om, at vi også får de vilde idéer på bordet. Så kan det godt være, at vi ender med at støde på nogle af de statslige hegnspæle eller på nogle af de hegnspæle, vi selv ender med at sætte op. Men vi vil hellere gå den vej end at starte med at pege på, hvad vi ikke vil, og hvad vi vil fortsætte med," siger Leon Sebbelin.

Helsingør vil afsøge yderligere frihed
I den nye aftale er der lagt op til at give kommunerne frihed til at fjerne statslig og kommunal regulering og dokumentationskrav. 

Det betyder blandt andet, at man lokalt kan slippe for at følge kravene i den pædagogiske læreplan, gennemføre den obligatoriske sprogvurdering eller fordele børn fra udsatte boligområder.

I aftalen er partierne også enige om, at hvis kommunerne vil udvide frihedsgraderne endnu mere end det, den nuværende aftale giver mulighed for, så vil de se positivt på det. 

Den chance har Helsingør tænkt sig at gribe, forklarer Benedikte Kiær.

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00