Se listen: Mændene dominerer fortsat Folketingets udenrigspolitiske udvalg

LIGESTILLING: De traditionelle kønsroller dominerer stadig i Folketingets udvalg, hvor kvinder oftere beskæftiger sig med børn, ligestilling og sundhed, mens mændene tager sig af økonomi og udenrigspolitik. "Pilskævt og stereotypt," mener direktør i Kvinfo. 

De traditionelle kønsroller ses stadig tydeligt i kønsfordelingen i Folketingets udvalg. 
De traditionelle kønsroller ses stadig tydeligt i kønsfordelingen i Folketingets udvalg. Foto: Colourbox
Daniel Bue Lauritzen

De traditionelle kønsroller, hvor mænd passer på økonomien, og kvinder på børnene, fungerer i 2019 stadig på Christiansborg.

I hvert fald i en lang række af Folketingets udvalg, der for nylig er blevet sammensat igen efter folketingsvalget 5. juni.

Det har resulteret i, at flere udvalg er endt med en ulige kønsfordeling præget af de traditionelle kønsroller. Eksempelvis består finansudvalget af 88 procent mænd, mens der er 72 procent kvinder i ligestillingsudvalget. 

Kvinderne har desuden flertal i udvalg som social- og indenrigs-, børne- og undervisnings- og sundheds- og ældreudvalget. 

Det er meget sigende om arbejdsfordelingen i Folketinget, at kvinderne har fået flertal netop her, mener Christina Fiig, der er lektor i køn og europæisk politik ved Europastudier under Aarhus Universitet.

"Det er udvalg, der beskæftiger sig med emner, som traditionelt associeres med kvinder. Der er en kønnet arbejdsdeling i Folketinget, som bliver ved med at blive reproduceret," siger hun.

Kunne man ikke forestille sig, at kvinderne selv søger ”omsorgsudvalgene”?

"Det kan være, at kvinderne selv ønsker de udvalg, de oftest ender i, men resultatet er relativt traditionelt. Det bygger på nogle stereotyper om, hvad kvinder og mænd kan og interesserer sig for i politik," siger Christina Fiig.

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00