Debat

Væresteder: Drypvise satspuljemidler løser ikke sociale problemer

DEBAT: Midlertidige projektbevillinger og drypvise satspuljemidler skaber usikkerhed i de foreninger, der er primus motor i arbejdet med socialt udsatte. Danmark har brug for en langsigtet socialpolitik, mener Cliff Kaltoft.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cliff Kaltoft
Sekretariatschef i Landsforeningen af VæreSteder

De årlige satspuljeforhandlinger står for døren og mødes med en vis forventning – men også en udtalt skepsis fra Landsforeningen af VæreSteder.

Nedskæringer og udløb af projektbevillinger kan betyde alverden for socialt udsatte over hele landet – og det med store konsekvenser for både den enkelte og for statskassen. Derfor er der behov for langsigtede og stabile initiativer, der kan tage fat dér, hvor problemerne er allerstørst. 
 
Tillid frem for gaveregn
I de seneste dage har både regeringen og Socialdemokratiet fremlagt omfattende udspil, der berører socialt udsatte. Regeringen har fremlagt deres psykiatriplan. Socialdemokraterne deres socialudspil. Der er mange gode intentioner og forslag i begge, som vi med sikkerhed kommer til at diskutere i den kommende tid. Det er dog ikke det væsentligste.

Det er derimod statsminister Lars Løkke Rasmussens udmelding om, at han personligt vil sætte sig i spidsen for udviklingen af psykiatrien, og Socialdemokraternes formand Mette Frederiksens udmelding om, at hun vil hive den her opgave (med det sociale udspil) ind i Statsministeriet, hvis hun bliver statsminister efter næste valg. Det vidner om, at toppen af dansk politik tager arbejdet med at forbedre socialt udsattes situation meget alvorligt. Det er opløftende og positivt, og det arbejde vil Landsforeningen af VæreSteder gøre alt for at hjælpe dem med, men det kræver, at vi får muligheden for det. Det må den årlige juletræsfest vise.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

For selvom aftalen om det kommende års satspulje oftest falder på plads i november, kan forhandlingsprocessen sammenlignes med december måned for foreninger og organisationer på socialområdet. Hvert år afsættes en sum midler, som har til formål at forbedre vilkårene for samfundets svage og udsatte grupper, og hvert år flokkes de mange sociale organisationer og foreninger om truget i håb om en kærkommen, tidlig julegave.

Drypvise midler tager ikke fat om problemets rod
Men som det gamle kinesiske ordsprog siger, bør man lære en mand at fiske, hvis han også skal være mæt i morgen. Og drypvise satspuljemidler er socialområdets svar på en enkelt fisk på bordet – den stiller sulten kortvarigt, men tager ikke fat om problemets rod.

Drypvise satspuljemidler er socialområdets svar på en enkelt fisk på bordet – den stiller sulten kortvarigt, men tager ikke fat om problemets rod.

Cliff Kaltoft
Sekretariatschef i Landsforeningen af VæreSteder

Landsforeningen af VæreSteder (LVS) har igennem tyve år hjulpet socialt udsatte videre i livet og tættere på arbejdsmarkedet – ikke blot ved hjælp af væresteder for socialt udsatte, men gennem sociale initiativer, der arbejder på at udvikle den socialt udsatte borger. Udsattes problemer opstår og forsvinder ikke over en fireårig periode eller på baggrund af en enkelt satspuljebevilling. Og med et stigende antal socialt udsatte i Danmark er der mere end nogensinde behov for en langsigtet og stabil indsats på området.

Hvis LVS fortsat skal være primus motor i arbejdet med socialt udsatte i hele landet, er en fast bevilling fuldstændig afgørende. Foreningens nuværende tilskud indebærer en stor usikkerhed om mulighederne for dens fremtidige virke, fordi en stor del af tilskuddet består af midlertidige projektbevillinger, som udløber i 2020.
 
LVS ønsker ikke en forøgelse af de statslige tilskud, men en fast, årlig bevilling til gavn for samfundets mest udsatte grupper, som foreningerne selv har råderet over at administrere. Med en grundlæggende tillid til de foreninger, der til daglig har fingeren på pulsen og dialog med de socialt udsatte, får vi en langt mere stabil indsats, som kan gøre en reel forskel på den lange bane.
 
Hjemløshed er ikke forbeholdt storbyerne
LVS er kendetegnet ved at tilbyde hjælp til socialt udsatte i hele Danmark. Desværre hersker der en forestilling om, at hjemløshed og social udsathed primært er et storbyfænomen. Det resulterer blandt andet i en tendens til, at de statslige tilskud oftest målrettes foreninger og kommuner centreret omkring de store byer. Kigger vi på demografien, ser vi dog, at denne tendens langtfra stemmer overens med, hvor i landet de hjemløse reelt opholder sig. En analyse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, fra 2016 viser, at det i Københavns Kommune var 13 procent af indbyggerne, der modtog offentlig forsørgelse, hvorimod andelen udgjorde hele 30 procent i Lolland Kommune.

LVS er til stede i hele landet og har derfor mulighed for og erfaringer med at udvikle væresteder og projekter for socialt udsatte på tværs af kommunegrænser – hvor end de udsatte befinder sig. For at det fortsat skal kunne lade sig gøre, er det dog helt afgørende, at vi ikke forfordeler de økonomiske midler til centraliserede projekter i enkelte byer – men at vi derimod udarbejder en målrettet, national indsats for socialt udsatte i hele landet.

En langsigtet socialpolitik kommer hele samfundet til gode
Det er ikke kun de socialt udsatte og deres pårørende, der har gavn af en mere langsigtet indsats på socialområdet. En sådan indsats vil ligeledes medføre en række samfundsmæssige gevinster – både når borgeren går fra passiv forsørgelse til aktiv selvforsørgelse, men også i form af økonomiske fordele ved færre tilbagefald. Mange udsatte har psykiske eller somatiske lidelser og/eller stofmisbrug, som forårsager en række sundhedsudgifter, som kan spares ved, at den udsattes generelle sundhedstilstand forbedres.

Samfundsøkonomiske beregninger viser faktisk, at der er en årlig besparelse på over 130.000 kroner årligt for hver borger, der går fra langtidsledighed til ordinær beskæftigelse. LVS opfordrer derfor politikerne til at have fokus på tiltag, der kan ruste de socialt udsatte til et bedre liv. De fleste socialt udsatte vil gerne selv tilbage til arbejdsmarkedet, men føler ikke, at det er realistisk for dem. Her bidrager værestederne med at skabe forandringer i den udsatte borgers liv. Forandringer, der gør dem i stand til at etablere en hverdag, hvor de har kompetencerne til at håndtere et job og familieliv.

Toppen af dansk politik har sat sig i spidsen for arbejdet med at forbedre vilkårene for socialt udsatte. Det er en enestående mulighed for at skabe grundlæggende og varige resultater til gavn og glæde for socialt udsatte borgere og for samfundet, som vil række langt ud over næste år og næste valg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cliff Kaltoft

Sekretariatschef, Landsforeningen af VæreSteder
autodidakt

0:000:00