Selvstændighed og skolesystem dominerede debatten

OVERBLIK: Grønlandsk selvstændighed og skolesystemet i Grønland fyldte mest i den arktiske debat i 2018.

Foto: Raven Eye Photography - Visit Greenland
Andreas Krog

Grønlandsk selvstændighed og det grønlandske uddannelsessystem dominerede listen over de mest læste debatindlæg på Altinget: arktis i 2018. Således handler fem af de syv mest læste indlæg om Grønland, der også indtager de tre øverste pladser. Først på fjerde- og femtepladsen kommer debatindlæg om Danmarks position i Arktis og rigsfællesskabet.

Mere undervisning om Grønland
Mest læste debatindlæg i 2018 er skrevet af forfatter Nauja Lynge, formand for Foreningen rigsfællesskabet og forfatter, og har titlen ”Mere selvbestemmelse betyder dårligere vilkår for mindretal”. En anden markant debattør indtager andenpladsen. Det er Ahmed Akkari, der for mere end ti år siden spillede en hovedrolle i arbejdet med at udbrede kendskabet til Jyllands-Postens såkaldte Muhammed-tegninger i Mellemøsten. I dag har Akkari slået sig ned i Grønland som forfatter og folkeskolelærer. På baggrund af de erfaringer skrev han om, hvordan Grønland, ifølge Akkari, ikke har magtet at lave en sammenhængende skolepolitik.

Undervisning var også emnet for det tredjemest læste debatindlæg i løbet af året, der var skrevet af den unge grønlænder Aka Niviâna. Det handlede dog ikke specifikt om den grønlandske folkeskole, men om hvordan skoleelever på tværs af rigsfællesskabet bør have undervisning om Grønland.

Ikke så stor en magt
På fjerdepladsen spiller Grønland kun en birolle. Under overskriften ”Danmark er en småstat mellem stormagter i Arktis” argumenterede professor Rasmus Gjedssø Bertelsen fra universitetet i Tromsø for, at Danmark ikke er så stor en magt i Arktis, som vi måske nogle gange tror.

På femtepladsen blev der plads til Færøerne og det mindste medlem af rigsfællesskabets eksport af fisk til Rusland parallelt med Danmarks sanktioner mod selvsamme Rusland. Et paradoks, der fik det færøske folketingsmedlem Magni Arge (T) til tasterne.

Mangel på indsigt
Og så tilbage til Grønland med det sjettemest læste indlæg. Det kom fra den grønlandske politiker Vittus Qujaukitsoq. Han mente, det er udtryk for mangel på indsigt, når iagttagere beskylder Grønland for at tilsidesætte samfundsmæssige forbedringer til fordel for selvstændighedsdagsordenen.

På syvendepladsen blev grønlandsk selvstændighed og grønlandsk skolepolitik så mixet sammen i indlægget ”Kvalitetsskole på grønlandsk er første skridt til uafhængighed”. Her var det igen professor Rasmus Gjedssø Bertelsen fra universitetet i Tromsø, der var afsender.

I 2019 står spalterne på Altinget: arktis igen klar til at huse debat om den grønlandske folkeskole, Grønlands vej mod selvstændighed, Færøernes vilkår inden for rigsfællesskabets rammer og hvad der ellers må være værd at sætte på den arktiske dagsorden.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00