Kronik

Serdal Benli: Både højrefløjen og venstrefløjen har svigtet integrationen

KRONIK: Højrefløjen har travlt med at reducere integration til en debat om symboler, mens venstrefløjen i årevis har haft berøringsangst. Hvis vi skal have integrationen tilbage på sporet, skal vi gøre op med med polariseringen i debatten, skriver SF'er Serdan Benli.

Venstrefløjen har i mange år haft berøringsangst over for integration, og det har i vid udstrækning overladt scenen til højrefløjens fjendebilleder, skriver Serdal Benli.
Venstrefløjen har i mange år haft berøringsangst over for integration, og det har i vid udstrækning overladt scenen til højrefløjens fjendebilleder, skriver Serdal Benli.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Serdal Benli (SF)
Viceborgmester i Gladsaxe Kommune og folketingskandidat i Københavns Omegn

I alt for mange år har integration på udlændinge- og integrationsområdet været et ekstremt kontroversielt emne. Og alt for længe har højrefløjen og venstrefløjen stået så ekstremt modsætningsfyldt over for hinanden.

Et nyt flertal i Folketinget må have fokus på konstruktive løsninger i stedet for at tale om håndtryk, kage og tørklæder, for symbolpolitik og nationalromantisk strammerkurs sikrer ikke en ordentlig integrationspolitik i Danmark.

Symbol gøres til vigtigt samfundsanliggende
Når Dansk Folkeparti taler om, at piger skal smide tørklædet for at være en del af Danmark, reducerer de en vigtig debat til symbolik.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Symbolpolitik kan føres for at markere en ideologisk holdning over for offentligheden og give indtryk af handlekraft, men symbolpolitik anviser ikke konstruktive forslag til løsning af problemer. Af samme årsag ser man skridt til at lovgive på områder, hvor man tidligere aldrig ville have kunnet forestille sig det.

Ved konstant at gøre ubetydelige særpræg ved mennesker med anden etnisk baggrund til store samfundsproblemer er Dansk Folkeparti med til at marginalisere nydanskere. Det overskygger de positive historier, der kunne samle os i stedet.

Hvis vi for alvor vil styrke integrationen, bliver vi nødt til at tage et opgør med den polariserede debat og finde en konstruktiv måde at tænke og tale om integration.

Serdal Benli (SF)
Viceborgmester i Gladsaxe og folketingskandidat

Kristeligt Dagblad kunne sidste år fortælle, at selvom der er indberettet 100 tvangsægteskaber til myndighederne, er der kun blevet taget retslige skridt imod ét. Det udstiller en handlingslammelse, at højrefløjen gerne taler problemerne op, men ikke magter at sætte ind over for selv de mest åbenlyse problemer.

Debatten rykket ud af kurs
Højrefløjen har ligeledes svigtet ved at sætte uhensigtsmæssige forhindringer for den inklusion, som integration afhænger af.

Senest har Dansk Folkepartis udspil om en markant ændring af en opfattelse eller praksis i udlændingedebatten igen rykket integrationsdebatten ud af kurs. Således ønsker de nu slet ikke at tale om integration af mennesker, der har udsigt til at være i landet i mange år.

Højrefløjens fejlanalyse består altså grundlæggende i, at den tror, at vi kan gøre op med fortidens fejl ved at overstyre og endda helt opgive integrationen.

Denne glidebane udstiller vores egen svaghed og skrøbelighed over for de grupper, der er modstandere af vores liberale demokrati. Vi kommer ikke reaktionære tanker og ideologier til livs ved at forbyde dem – det kan vi kun gøre ved at udfordre dem i et demokratisk rum.

Venstrefløjen har også svigtet
Venstrefløjen har i mange år haft berøringsangst over for integration, og det har i vid udstrækning overladt scenen til højrefløjens fjendebilleder, som desværre har rodfæstet sig godt og grundigt i den danske debat.

Den forsigtighed, der så længe har lammet venstrefløjen, har ingenlunde været fordrende for integrationen. Venstrefløjen har svigtet sine oprindelige idealer ved ikke at kræve aktiv deltagelse i de fællesskaber, som var og er grundstenen i det danske velfærdssamfund.

Venstrefløjen har med misforstået velvilje over for mennesker med anden etnisk baggrund ofte fokuseret på disses rettigheder, men i samme åndedrag glemt de pligter, der følger med at være borger i det danske samfund.

Har vi i tilstrækkelig grad hen over årene givet mennesker med anden etnisk baggrund en chance for at blive indført i de normer, der gælder i det danske samfund?

Læs også

Hvad vi skal gøre?
Hvis vi for alvor vil styrke integrationen, bliver vi nødt til at tage et opgør med den polariserede debat og finde en konstruktiv måde at tænke og tale om integration. På trods af den hårde retorik har mange indvandrere alligevel formået at integrere sig, hvilket er en udvikling, der bør hjælpes på vej.

Vi må have en klar strategi for, hvordan vi indfører mennesker, der kommer fra et andet samfund end vores, i demokrati, ligestilling, religionsfrihed og andre grundsten i vores samfund.

På den måde bliver der etableret en fælles forståelse, der opbygger samhørighed og solidaritet mennesker imellem. Integration er helt afhængig af inklusion. Børn af indvandrere oplever til tider den danske kultur som noget indforstået og som en kultur, de aldrig kan blive en del af.

Som et modtræk danner de en selvforståelse om det at være indvandrer. Den hårde retorik, hvor der bliver talt til frygten for fremmede, får mange unge nydanskere til at vende fællesskabet ryggen.

Vi skal byde velkomne
Vi skal gøre en dyd ud af at få mennesker, der ønsker at blive en del af det danske demokrati, til at føle sig velkomne og hjemme i Danmark, hvis integration skal blive en succes.

Hvis vi vil sikre sammenhængskraften i det danske samfund, bliver vi nødt til at acceptere nogle forskelligheder i de fællesskaber, hvis fundament netop er respekt og mangfoldighed.

En af de vigtigste politiske tænkere i det 20. århundrede, den tyske filosof Hannah Arendt (1906-1975) har sagt det såre simpelt, at det at handle etisk handler om at kunne gå på opdagelse og forstå andres perspektiv og syn på verden.

En kamp mod fanatikere og mod ulighed
For at få integration til at lykkes, skal der sættes ind på to fronter: den værdi-og kulturkamp, som venstrefløjen har svigtet, og den klassekamp, som højrefløjen lader hånt om.

Værdikampen står mod reaktionære og religiøse kræfter i lukkede minoritetsgrupper, der ikke ønsker at indgå i et samfund med demokratiske rettigheder. Vi skal bekæmpe de kræfter, der vil skabe had og splittelse, og som fastholder forstokkede holdninger til køn uden frihed.

Det er en kamp, der skal tages, uanset om fænomenet forekommer i etniske minoritetsmiljøer, lukkede indremissionske samfund eller på den danske højrefløj.

Fattigdom fastlåser i negativ spiral
Klassekampen handler om at få vendt den socioøkonomiske balance i udsatte boligområder, hvor alt for mange mennesker befinder sig i en ulige position.

Så længe vi aktivt skaber fattigdom i eksempelvis områder som Mjølnerparken på Nørrebro og Værebroparken i Bagsværd, fastholder vi folk i strukturer, hvor de er fastlåst i en negativ spiral.

Er man økonomisk udsultet, går man glip af deltagelse i aktiviteter i familien og hos venner, foreningsliv og sociale arrangementer, og det gør integration svær, hvis ikke umulig.

Det er selvfølgelig et problem, at der er parallelsamfund i udsatte boligområder, hvor mennesker med anden etnisk baggrund lever efter egne regler og værdier, afsondret fra det omkringliggende samfund. Og det er selvfølgelig et problem, at nydanskere integreres i lukkede etniske minoritetsmiljøer frem for at blive en del af samfundet.

Disse problemer forbedres på ingen måde af at fastholde folk i fattigdom.

Pigers frigørelse skal bakkes op
Den ofte stigmatiserende omtale af indvandrere overskygger de positive historier, der viser, at det kan lade sig gøre at integrere folk med en anden etnisk baggrund. Antallet af indvandrerpiger i uddannelse er eksploderet over to årtier.

For 20 år siden var de 22 procent efter de danske kvindelige studerende. I dag har de stort set indhentet dem på de gymnasiale uddannelser.

I kølvandet på denne udvikling følger der for unge indvandrerkvinder en kamp for frigørelse fra patriarkalske, religiøse dogmer, for ligestillingen og fremtidige generationers udfoldelsesmuligheder.

De gør op med forældede synspunkter og dogmatikernes verdensbillede og presser på for forandringer i minoritetsmiljøerne.

Det er en prisværdig kamp for ligestilling mod stærke fastgroede traditioner, som de desværre ofte står alene i. De skal kæmpe internt, og samtidig skal de overbevise majoritetssamfundet om, at de ikke bærer rundt på skjulte dagsordner.

Det er derfor en kamp, vi skal sikre os, at de ikke kæmper alene, og vi skal sikre os, at de er klar over, at det er med samfundets opbakning, denne rejse og denne kamp tages.

Spørgsmålene står tilbage: Hvorfor bremse integrationen ved at insistere på en polariseret debat? Hvorfor opfinde ikke-eksisterende problemer, når der i forvejen er udfordringer nok? Hvorfor ikke satse mere på at få integrationen på rette spor, så både individ og samfund kan høste frugterne af et reelt fællesskab?

Spørgsmålet om integration er for vigtigt til ikke at finde en samlet løsning. Et nyt flertal i Folketinget må have fokus på konstruktive løsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Serdal Benli

Viceborgmester (SF), Gladsaxe Kommune
cand.scient.soc. i socialvidenskab og kommunikation (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00