Set og hørt på folkemødets tredje dag: Grundtvig talte, og Lippert vaskede tæer

Varmerekorder blev slået, tæer kølet og ungdommen guidet, da folkemødets tredje dag løb af stablen. Se her, hvad Altingets redaktion fik ud af dagen. 

Der var publikum til Kristian Thulesen Dahls partiledertale, men de færreste havde lysten til at sidde i den bagende sol. 
Der var publikum til Kristian Thulesen Dahls partiledertale, men de færreste havde lysten til at sidde i den bagende sol. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenEmma Qvirin HolstCaroline Tranberg

Det piner os, at vi nu for tredje dag i træk føler os kaldet til at indlede vores gennemgang af det vigtigste og sjoveste, vi har oplevet under folkemødet, med det måske mest trivielle emne i bogen.

Men vejret var igen et naturligt talk-of-town i Allinge, hvor temperaturen midt på dagen bragede over 33 grader og lagde sig som et tykt slumretæppe over begivenhedernes gang. 

De fleste tacklede hedebølgen ved at drikke litervis af vand og fadøl i skyggen, men TV2’s Søren Lippert, der gennem de tre dage har stået for interviews med alle partilederne, fandt en mere kreativ løsning. 

Under Søren Lipperts iskolde fødder kan du se, hvad vi ellers oplevede på folkemødets tredje og sidste dag.  

’Viborgs messias’ talte til 11.000 arbejdspladser 

Søren Pape Poulsen (K) eller ”Viborgs messias”, som journalist Janni Pedersen introducerede ham, havde taget lommeregneren med på scenen, da det var hans tur til at holde partiledertale. 

Han talte nemlig til 11.000 nye arbejdspladser, som er det antal, han mener, Socialdemokratiet har hevet ud af arbejdsmarkedet.  

For eksempel skal 3.900 af de nye jobs findes ved at skrue bistanden til nyuddannede akademikere ned, og 2.200 skal findes ved at møde alle kontanthjælpsmodtagere som jobparate – og så kørte optællingen derfra.

Hør hele talen her

Flere skal arbejde, så færre bliver stressede 

Om det er Mette Frederiksens varslede reformarbejde på den anden side af ferien - eller om det bare er et sært tilfælde, vides ikke. Men tre borgerlige partiledere har nævnt arbejdsudbuddet i deres partiledertaler.  

Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt, talte dog ikke meget om, hvorfor et større arbejdsudbud er en nødvendighed for virksomhederne og økonomien, som hendes borgerlige kollegaer har gjort. 

Hun anlagde i stedet den vinkel, at et større arbejdsudbud er afgørende for at sikre trivsel blandt dem, der allerede er på arbejdsmarkedet. 

”Et højere arbejdsudbud er afgørende for at få flere kollegaer. Flere til at dele arbejdet mellem sig. Flere til at give omsorg. Flere til at udvikle noget nyt. Når vi er for få på arbejdsmarkedet, har de få for travlt,” sagde hun.  

Gense hele talen her.

Stop med at kalde journalistik fake news

Politikere og aktører skal holde op med bruge begrebet fake news om dansk journalistik, blot fordi de ikke er enige eller tilfredse med indholdet. Det er en glidebane, der fører til en stigende mistillid. 

Sådan lød budskabet fra politisk kommentator Søs Marie Serup, der var i en debat om forholdet mellem journalister og politikere. 

Hun pegede på den nuværende polarisering i USA som et skrækeksempel, hvad det kan føre til, hvis ordet fake news bliver misbrugt. 

En anden af deltagerne i debatten var SF’s gruppeformand Jacob Mark, som fremhævede ærlighed og tillid mellem journalister og politikerne som afgørende. Det er vigtigt, at begge parter kan være ærlige overfor hinanden, for det baner også vejen for bedre og mere kritiske interviews. 

Thulesen roste danskerne 

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sagde i sin partiledertale, at det sammenhold, som danskerne har udvist efter Christian Eriksens kollaps i Parken sidste lørdag, har gjort ham stolt. 

Samtidig advarede han om, at indvandring kan sætte det sammenhold under pres.

Hvordan det hænger sammen, kan du læse mere om her.  

Altinget vandt - igen 

Vi slækker for én gangs skyld en smule på den journalistiske objektivitet, når vi stolt kan skrive, at to medlemmer af redaktionen, Christiansborg-redaktør Emma Qvirin Holst og chefredaktør Jakob Nielsen, i dag (traditionen tro) satte to medlemmer af Europa-Parlamentet decideret til vægs i en EU-quiz hos Europabevægelsen og Europa-Parlamentet i København.

Grundtvig genopstod 

I løbet af de første dage i Allinge havde redaktionen skævet efter en opsigtsvækkende cyklist med langt gråt hår, sort kappe og hvid krave. 

Først da vi nåede Højskolernes arrangement på hovedscenen, fik vi svar: Det var N.F.S. Grundtvig, der var genopstået for at sparke noget håb ind i de (blandt publikum meget få) unge, der kiggede med.  

”Til alle de unge, der sveder til eksamen: Nu kan i godt tage hjem, drikke noget cola og spille Nik og Jay – lev mens du gør det, elsk mens du tør det – og så vil den gamle (red: Grundtvig) tilføje: Kæmp, mens du gør det,” sagde skikkelsen af den afdøde præst, som havde fyldt 238 i år.  

N. F. S. Grundtvig var genopstået for en stund lørdag eftermiddag. 
N. F. S. Grundtvig var genopstået for en stund lørdag eftermiddag.  Foto: Caroline Tranberg/Altinget

Verdensmålsministeren på scenen

På Folkemødet har verdensmålene fået dedikeret deres helt egen plads, og her var finansminister Nicolai Wammen lørdag formiddag til debat hos Verdens Bedste Nyheder. 

Anledningen var, at regeringen kort inden folkemødet lancerede en ny handlingsplan for verdensmålene, og den har den selverklærede “verdensmålsminister” Nicolai Wammen stor tro på. 

”Det betyder, at både ministre og folketingsmedlemmer bliver tvunget på den gode måde til at forholde sig til verdensmålene,” sagde Nicolai Wammen. 

Du kan læse mere om den debat her.  

Dialogprisen skal uddeles 

Ved denne artikels deadline er en af de sidste udestående begivenheder under Folkemødet 2021 uddelingen af Dialogprisen 2021.

Prisen er tidligere gået til politikere som Esben Lunde Larsen, Uffe Elbæk og Liselott Blixt, men i år er de nominerede: Mona Juul, Stinus Lindgreen, Tommy Ahlers, Hans Stavnsager og Aaja Chemnitz Larsen.

Redaktionen takker nu af for i år - og glæder sig allerede til Folkemødet 2022.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

Søs Marie Serup Laybourn

Politisk kommentator, B.T., direktør, kommunikationsrådgiver, By Serup
cand.phil. i engelsk (SDU 2000)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00