Debat

SF: Bevillinger til reserven skal gennemgås mere systematisk

DEBAT: Det er nødvendigt, at bevillingerne til socialområdet fra satspuljens afløser, reserven, bliver gennemgået regelmæssigt og evalueret, skriver SF's socialordfører, Trine Torp. 

Ved de hedengangne satspuljeforhandlinger blev der groft sagt bevilget både i øst og vest, og den praksis skal ændres med fordelingen af reserven, skriver SF's socialordfører. 
Ved de hedengangne satspuljeforhandlinger blev der groft sagt bevilget både i øst og vest, og den praksis skal ændres med fordelingen af reserven, skriver SF's socialordfører. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Torp (SF) 
Socialordfører

Med den politiske aftale fra sidste år blev satspuljen afskaffet. Det betyder, at der ikke længere tilføres ny finansiering til socialområdet via en mindreregulering af overførselsindkomsterne. Det sidste er godt, for denne finansiering har altid været en torn i øjet på SF. 

Selvom satspuljen blev igangsat til nye initiativer på især socialområdet, har skiftende regeringer ”forgrebet sig” på puljen og finansieret en række varige tiltag.

Disse bevillinger fortsætter, men i takt med at midlertidige bevillinger ophører, vil pengene blive ført tilbage til den såkaldte reserve, selvom det i aftalen blev understreget, at socialområdet skulle gives særlig prioritet. Det har socialområdet fortjent længe. 

I takt med at der laves færre midlertidige bevillinger, vil det også give god mening, at de indføres regelmæssige evalueringer af de støttede organisationer, herunder anvendelsen af midlerne og effekten af disse.

Trine Torp (SF)
Socialordfører

Tilfældighederne skal ikke råde
I SF mener vi, at det er vigtigt med en fastholdelse af en reserve til udvikling af nye indsatser på socialområdet både i offentligt regi og også mere bredt i civilsamfundet.

Men det er også vigtigt, at vi kommer væk fra den lidt stokastiske tilgang, hvilket vi oplevede i forbindelse med de hedengangne satspuljeforhandlinger. Der blev groft sagt bevilget både i øst og vest – blandt andet for at tilgodese de ofte meget forskellige prioriteringer, der var blandt partierne bag satspuljen. 

Derfor vil SF arbejde for, at regeringen forud for næste års finansforhandlinger udarbejder et analytisk grundlag for prioriteringerne, således at der laves en samlet gennemgang af behovet for såvel de eksisterende kommunale og statslige indsatser samt indsatser på NGO-området.

Systematisk gennemgang
Dette kunne være at gennemgå et eller flere temaer – eksempelvis hjemløseområdet – men selvfølgelig også ved mere fremadrettede tiltag. Temaerne kan så skifte fra år til år, og derved kan der eksempelvis hvert fjerde år være en grundig gennemgang af et underområde.  

I takt med at der laves færre midlertidige bevillinger, vil det også give god mening, at de indføres regelmæssige evalueringer af de støttede organisationer, herunder anvendelsen af midlerne og effekten af disse.

Endelig forestiller vi os også, at de skal udarbejdes en 'grundfinansieringsmodel' for støtte til organisationer, så der på tværs af organisationer er en ensartet praksis for, hvilke udviklings- og driftsomkostninger der kan dækkes af reserven, og hvor meget støtte der kan gives til eksempelvis et sekretariat.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan skal reserven fordeles i fremtiden? 

Selvom satspuljen burde være død, lever den fortsat i bedste velgående. 

Nu sætter Altinget Social i debatspalterne fokus på satspuljens afløser, reserven. Et panel af centrale aktører tager debatten om spørgsmål som:  

Hvilken betydning vil henholdsvis brede eller smalle forlig om reserven have for socialpolitikken? Hvad betyder usikkerheden om selvsamme spørgsmål for organisationerne? Og hvordan bør principperne for fordelingen af reserven lyde, så reserven lever op til formålet om at fremme en virkningsfuld socialpolitik og understøtte et velfungerende civilsamfund? 

Her er aktørerne: 
  • Anni Matthiesen (V), medlem af Folketinget og socialordfører 
  • Bjarne Hastrup, direktør, Ældre Sagen 
  • Jon Krog, branchedirektør, Selveje Danmark 
  • Karina Adsbøl (DF), medlem af Folketinget og socialordfører 
  • Mads Roke Clausen, formand, Frivilligrådet  
  • Thorkild Olesen, formand, Danske Handicaporganisationer 
  • Thorstein Theilgaard, generalsekretær, Bedre Psykiatri 
  • Trine Torp (SF), medlem af Folketinget og socialordfører. 

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. 

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til [email protected]. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Torp

Fhv. MF (SF), fhv. medlem af Folketingets Præsidium
cand.psyk. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00