Debat

SF: Erdogan-regimet underminerer demokratiet

DEBAT: Tyrkiet er en vigtig partner for Europa, og derfor forventer vi, at de som kandidatland overholder demokratiske spilleregler og menneskerettigheder fuldt ud, skriver Margrete Auken og Halime Oguz.

Tyrkiet med Præsident Erdogan i spidsen skal stoppe den evindelige forfølgelse af oppositionen i Tyrkiet, skriver Margrete Auken (SF) og Halime Oguz (SF).
Tyrkiet med Præsident Erdogan i spidsen skal stoppe den evindelige forfølgelse af oppositionen i Tyrkiet, skriver Margrete Auken (SF) og Halime Oguz (SF).Foto: Carlo Allegri/Reuters/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF) og Halime Oguz (SF) 
Henholdsvis medlem af Europa-Parlamentet og medlem af Folketinget og ordfører for International Udvikling

For nylig vedtog Europa-Parlamentet en resolution om fordømmelse af Erdogan-regimets afsættelse af de tre kurdiske borgmestre fra Diyarbakir, Mardin og Van-provinserne.

Resolutionen rejste en hård kritik af de udemokratiske diktaturlignede tilstande der i øjeblikket hersker i Tyrkiet, hvor påstande om terrorforbindelser bruges som påskud for at lukke munden på kritikere af regimet.

Med EU-resolutionen kræver vi, at Tyrkiet overholder sine aftaler med EU om et åbent, demokratisk og frit samfund og øjeblikkeligt stopper de vedvarende og usaglige angreb på grundlæggende demokratiske rettigheder, og at de i stedet genetablerer uafhængige domstole og muligheden for fair rettergang.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Regimet underminerer demokratiet
Det er for nylig kommet frem, at kurdere og danske kritikere af regimet i Tyrkiet, heriblandt markante SF-politikere, er blevet registreret af en tyrkisk tænketank som værende terrorstøtter i Europa.

Det er selvfølgelig en helt vanvittig påstand. Når denne form for paranoia omkring mulig kritik af Erdogan kan nå helt til Danmark, er det bekymrende at tænke på hvordan det står til i Tyrkiet.

Når regimet sætter lighedstegn mellem kritikere og terrorister undermineres demokratiet.

Margrete Auken (SF) og Halime Ogüz (SF) 
Hhv. medlem af Europa-Parlamentet og medlem af Folketinget og ordfører for International Udvikling

Tyve procent af de fængslede i Tyrkiet er anklaget for terrorrelateret aktivitet og den kurdiske venstrefløjs-oppositionsleder og tidligere præsidentkandidat Selahattin Demirtas har siddet fængslet siden 2016 selvom Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har slået fast at han skal sættes fri.

Bare i år er 3 kurdiske borgmestre og 418 andre civile, mange af dem byrådsmedlemmer, blevet tilbageholdt og erstattet af regeringsudnævnte guvernører.

Når regimet sætter lighedstegn mellem kritikere og terrorister undermineres demokratiet.

Tyrkiet skal give plads til kritisk debat
Tyrkiet er en vigtig partner for Europa og derfor forventer vi at de som kandidatland overholder demokratiske spilleregler og menneskerettigheder fuldt ud.

Vi er med på at der eksisterer betydelige indre spændinger i Tyrkiet, men det er helt nødvendigt at vores fælles grundlag er respekt for menneskerettighederne.

Vi skal tage brud på international lov alvorligt og når Tyrkiet vedvarende ignorerer international lov, må vi skarpt fordømme det.

Vi kræver at det tyrkiske regime sikrer rettigheder for alle grupper og mindretal og at der skal være plads til kritisk debat. Det er helt afgørende for Danmark, EU og Tyrkiet.

 

Indlægget er undtagelsesvis kommateret, som skribenterne ønsker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Halime Oguz

cand.mag. i mellemøststudier (SDU 2012)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00