Debat

SF: EU-Kommissionens Green Deal bliver højst lysegrøn

DEBAT: Ambitionsniveauet i Europa-Kommisionens grønne aftale lever ikke op til videnskabens anbefalinger. EU skal arbejde hurtigere og have flere bindende klimamål, skriver europaparlamentarikerne Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Margrete Auken (SF).

EU bliver klimaneutral for sent, hvis vi følger den grønne aftale, Frans Timmermans præsenterede for EU-Kommissionen, skriver Margrete Auken og Kira Marie Peter-Hansen. 
EU bliver klimaneutral for sent, hvis vi følger den grønne aftale, Frans Timmermans præsenterede for EU-Kommissionen, skriver Margrete Auken og Kira Marie Peter-Hansen. Foto: Francois Lenois/Ritzau Scanpix
Flora Juul Holst
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Margrete Auken (SF)
Medlemmer af Europa-Parlamentet

Lad os starte med den gode nyhed først. Der er ingen tvivl om, at vi har fået den grønneste Kommission nogensinde. Onsdag præsenterede EU-kommissær Frans Timmermans Europa-Parlamentet for Kommissionens såkaldte European Green Deal, og ambitionsniveauet er hævet betragteligt.

Men det lever stadig langtfra op til, hvad der ifølge videnskaben kræves.

Nye klimamål er EU-hykleri
Kommissionen vil kun love 50 procents reduktion af CO2-udslippet i 2030 – måske 55 procent. Det skal lede Europa hen imod klimaneutralitet i 2050. Det er for sent og for langsomt. I en verden, hvor USA nu officielt har trukket sig fra Paris-aftalen, og hvor Brasiliens præsident fortsat tillader at brænde skove af i Amazonas, må det være Europa, der viser vejen frem.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men hvis vi skal tages alvorligt og ikke kunne klandres for hykleri, skal vi nødvendigvis følge videnskabens anbefalinger. Kontrasten til den nye danske klimalov med et klart 70 procents reduktionsmål for 2030 er skærende.

Forskere har adskillige gange gjort det klart, at Europa skal sænke udledningerne af drivhusgasser med 65 procent i 2030 og fuld klimaneutralitet i 2040, hvis vi skal have bare en chance for at begrænse temperaturstigningerne til 1,5 grader ved udgangen af århundredet.

Kommissionen vil kun love 50 procent reduktion af CO2-udslippet i 2030 – måske 55 procent. Det skal lede Europa hen imod klimaneutralitet i 2050. Det er for sent og for langsomt.

Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Margrete Auken (SF)
Medlemmer af Europa-Parlamentet

Forbud mod diesel og flyskat som løsning
Al EU-lovgivning skal laves på baggrund af videnskabelige anbefalinger og med bindende mål. Men det er ikke kun klimakrisen, der skal afværges. Også de øvrige kriser, som kloden befinder sig i og har gjort i årtier. Især naturens forarmelse, biodiversitetskrisen, er mere akut, end mange har gjort sig klart.

Og hvis vi tror, det er svært at stabilisere et globalt klimasystem, så bare vent, til vi står ved enden af den sjette masseuddøen og endegyldigt har mistet masser af plante- og dyrearter. Heldigvis har SF’s Grønne Gruppe en række helt konkrete forslag til, hvordan Timmermans og EU kan sikre klodens fremtid.

Det indebærer blandt andet en reform af kvotehandelssystemet, skat på flybrændstof og moms på flybilletter, fremtidigt forbud imod diesel- og benzinbiler i hele EU, beskyttelse af naturens mangfoldighed og en opdatering af lovene for luft- og vandforurening. Og sidst, men ikke mindst: landbrugsstøtte på betingelse af klima-, natur- og miljøindsatser.

Listen er lang, og vi skal hurtigt til forhandlingsbordet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita









0:000:00