SF inden Nordsø-samråd: Skatteyderne skal ikke betale for oprydningen

NORDSØ: Ifølge et skøn fra Energistyrelsen koster det 41 milliarder kroner at rydde op efter Nordsøeventyret. Den regning skal ikke ende hos skatteborgerne, lyder det fra SF forud for forhandlinger om Nordsøens fremtid.

Foto: Tom Ingvardsen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Sættes der er en slutdato på olieeventyret i Nordsøen venter der også en regning for oprydningen.

Fakta
Samråd om Nordsøen

Spørgsmål til ministeren: 
  • Vil ministeren redegøre for, om der er udsigt til, at de fire selskaber med produktionsanlæg i den danske del af Nordsøen – Total, INEOS, Hess og Wintershall Dea – vil være i stand til at opfylde deres forpligtelser til at rydde op efter boringerne?
  • Vil ministeren orientere om selskabernes samlede økonomiske situation, forpligtelser i forhold til oprydning af felter i andre lande samt foretage følsomhedsberegninger for olieprisen med henblik på at vurdere, om selskaberne er tilstrækkeligt robuste økonomisk til at kunne betale for oprydningerne?

Kilde: ft.dk

Men er olieselskaberne i stand til selv at betale den? Og hvad sker, hvis de ikke er?

Det ønsker SF klimaminister Dan Jørgensens (S) svar på. Han er derfor indkaldt i et lukket samråd torsdag.

”Vi har et kæmpestort fælles ansvar for at få ryddet ordentligt op efter olieboringerne i Nordsøen. Men oliebranchen er presset lige nu, derfor er der brug for at holde øje med, at skatteborgerne ikke pludselig kommer til at hænge på regningen,” siger Signe Munk, klima og energiordfører for SF, forud for samrådet.

Der skal ryddes ordentligt op, og regningen skal betales af dem, der har tjent milliarder i Nordsøen i årevis.

Signe Munk (SF)
Klima- og energiordfører

Usikkerhed om milliardregning
Energistyrelsen estimerede for seks år siden, at demontering og fjernelse af de eksisterende platforme, og lukning og forsegling af boringer, i den danske del af Nordsøen, vil koste i omegnen af 41 milliarder kroner. Men da der kun er afviklet et begrænset antal anlæg i Nordsøen, er der ikke megen erfaring af læne sig op ad i sådanne skøn.

Derfor er usikkerheden ved omkostningerne betydelig.

Og det er der umiddelbart også om, hvor regningen ender.

{{toplink}}
Læs også

I nogle tilladelser til olie- og gasindvending i Nordsøen kan staten overtage anlæg ved tilladelsens udløb. I andre tilladelser ”indgår vilkår om indsendelse af planer for fjernelse af anlæg, når tidspunktet for dette nærmer sig. Der indgår imidlertid ikke vilkår om, at der skal stilles sikkerhed for, at de fornødne midler til fjernelsen er til rådighed,” hedder det i bemærkninger til Undergrundsloven.

0:000:00