Debat

SF: Unges drukvaner skal bekæmpes gennem alkoholfrie arrangementer

DEBAT: Unge har brug for en ny kultur, der ikke kan forbindes med alkohol. Sats på koncerter og udstillinger, hvor alkohol ikke indgår, skriver sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

Selv om mange unge lever i en alkoholkultur, hvor det sociale tit hænger sammen med alkohol, synes alle ikke om det, skriver sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).
Selv om mange unge lever i en alkoholkultur, hvor det sociale tit hænger sammen med alkohol, synes alle ikke om det, skriver sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Normann Andersen (SF)
Sundhedsordfører

Det er ikke en ukendt debat, at vi danskere har et stort forbrug af alkohol sammenlignet med andre lande. Det er i sig selv et problem, da alkohol aldeles ikke er ufarligt.

Derfor mener jeg også, at alkohol og sundhed skal være en debat, der går hånd i hånd. Der, hvor jeg især mener, at man bør gribe ind i dag, er, når det kommer til de unges alkoholvaner i Danmark.

Rent biologisk er unges hjerner ikke færdigudviklede i en alder af 16-17 år. Indtagelse af alkohol i ungdommen vil påvirke hjernens udvikling og kan skabe permanente skader på strukturer og funktioner i hjernen.

For at kunne forstå de unge danskeres alkoholforbrug må vi også sætte os ind i, hvad det vil sige at være ung i Danmark.

Kirsten Normann Andersen (SF)
Sundhedsordfører

Samtidig er der fundet sammenhæng mellem højt alkoholindtag og negative, uddannelsesmæssige konsekvenser. Alkohol kan ligeledes forbindes med mere end 60 forskellige sygdomme, såsom leversygdomme, hjertesygdomme og nerveskader.

Forbud er ikke løsningen
Jeg mener, at for at kunne forstå de unge danskeres alkoholforbrug må vi også sætte os ind i, hvad det vil sige at være ung i Danmark. 16-17-årsalderen er en tid, hvor de unge stadig kan betegnes som børn, men de er samtidig enormt tætte på det, vi kalder at være voksen.

Derfor skal de også behandles på en sådan måde. Mange unge i denne alder starter på ungdomsuddannelser, gymnasier og lignende. Vi ved, at en stor del af det sociale foregår ved fester – hvor alkohol er indblandet.

Jeg tror af disse årsager heller ikke, at svaret er at forbyde de unge at drikke. Men ligesom vi kan hjælpe dem i overgangen til at blive voksne, kan vi hjælpe dem i overgangen til et sundere forhold til alkohol.

Unge føler sig pressede til druk
Selv om mange unge lever i en alkoholkultur, hvor det sociale tit bliver sat i sammenhæng med alkohol, er det ikke alle, der synes om dette.

Undersøgelser viser, at halvdelen af unge mellem 15 og 25 år mener, at alkoholforbruget blandt unge i Danmark er for højt. Mange føler dog, at der ligger et pres fra vennerne og veninderne, da der bliver forventet at drikke alkohol ved festlige lejligheder.

En undersøgelse fra Vidensråd For Forebyggelse fra 2019 viser, at 42 procent af de unge fra undersøgelsen har oplevet, at deres venner har forsøgt at presse dem til at drikke alkohol.

At de unge føler et pres fra hinanden og oven i købet selv mener, at alkoholforbruget er for højt blandt danske unge, er blot endnu et udtryk for, at vi bør tage fat om denne problematik.

Sats på arrangementer uden alkohol
I SF mener vi, at dette er udtryk for, at de unge har brug for en ny kultur, der ikke nødvendigvis skal forbindes med alkohol. Derfor mener vi, at der skal arbejdes på at lave tiltag for de unge, som drejer sig om at skabe rammer for sociale arrangementer, hvor alkohol ikke skal indgå.

Vi som voksne har et ansvar for at vise de unge, at sociale arrangementer sagtens kan foregå uden alkohol. Det kan være arrangementer såsom koncerter, teaterforestillinger, udstillinger og lignende, som henvender sig til unge, og som ikke tilbyder alkohol.

Et decideret forbud er ikke svaret. Et forbud vil resultere i, at de unge går fra sodavand til vodka, og det, tror vi ikke i SF er svaret. Samtidig skal vi ikke ignorere de sundhedsskadelige konsekvenser ved alkohol.

Derfor mener vi i SF, at man skal regulere de nuværende regler for salg af alkohol til unge mellem 16 og 17 år. Vi mener, at det er acceptabelt, hvis de unge kan købe det, der svarer til en øl.

Derfor skal der reguleres i reglerne, så unge mellem 16 og 17 år kan købe alkohol, der svarer til 4,5 procent – svarende til en almindelig øl.

Dokumentation

Temadebat: Skal alkohol tilbage på den sundhedspolitiske agenda?

De seneste år har alkohol fyldt ganske lidt på den sundhedspolitiske dagsorden, mens kampen mod rygning er løbet med opmærksomheden.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give bud på, hvordan vi kan mindske sundhedsskaderne af et højt alkoholforbrug, hvorfor alkohol fylder lidt i forebyggelsesdebatten, og hvordan vi sikrer den bedste kvalitet i alkoholbehandlingen.

Her er aktørerne:
  • Andreas Rudkjøbing, formand, Lægeforeningen 
  • Anette Søgaard Nielsen, projektdirektør, Enheden for Klinisk Alkoholforskning, Syddansk Universitet
  • Gro Askgaard, postdoc og læge, Sjællands Universitetshospital, Køge
  • Jakob Demant, lektor, Sociologisk Institut, Københavns Universitet
  • Jette Skive (DF), formand, KL's sundheds- og ældreudvalg, og rådmand, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune
  • Karin Friis Bach (R), formand, Danske Regioners Sundhedsudvalg, og regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden
  • Kirsten Normann Andersen (SF), sundhedsordfører
  • Liselott Blixt (DF), sundhedsordfører
  • Martin Geertsen (V), sundhedsordfører
  • Mette Lolk Hanak, afdelingschef for Forebyggelse & Oplysning, Kræftens Bekæmpelse
  • Mikael Jakshøj, direktør, Novavi
  • Niels Hald, direktør, Bryggeriforeningen
  • Per Larsen (K), sundhedsordfører
  • Peter Konow, direktør, Alkohol & Samfund
  • Stinus Lindgreen (R), sundhedsordfører
  • Ulrik Becker, professor, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet

I Altingets temadebatter inviteres en række aktører til at skrive et debatindlæg om et aktuelt emne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

0:000:00