SF vil udvide støtten til forældre under sorgorlov

FORSLAG: SF vil sikre alle forældre på sorgorlov mulighed for rådgivning og støtte undervejs. V og DF ser positivt på forslaget, men sidstnævnte parti opfordrer SF til at kæmpe for at finde finansiering til initiativet på finansloven i stedet.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Forældre på sorgorlov skal i en svær tid ikke efterlades alene med deres sorg, men tilbydes ekstra hjælp og rådgivning undervejs.

Sådan lyder et forslag fra SF, der vil bruge midler fra reserven for satspuljen til at oprette en særlig støtteordning til forældre, der sikrer dem hjælp og rådgivning i sorgperioden.

"Orloven kan ikke stå alene, når man mister et barn. Det er forbundet med voldsomme reaktioner, som kan ramme hele familien. Man ved, at risikoen for kompliceret sorg er markant større ved den her form for tab end ved mange andre tab," siger SF's socialordfører, Trine Torp.

Partier bakker op om intentionen
SF's forslag skal ses i forlængelse af sommerens brede aftale, hvor Folketingets partier blev enige om at sikre forældre, der mister et barn under 18 år, retten til sorgorlov i op til seks måneder.

Hvis de selv tror på det, er det underligt, at de ikke rejser det til finanslovsforhandlingerne.

Karina Adsbøl
Socialordfører, Dansk Folkeparti

Det er den ordning, SF nu vil udvide, så forældre undervejs i sorgperioden frivilligt kan få støtte og rådgivning fra Landsforeningen Forældre & Sorg. En løsning der ifølge partiet skal bruges omkring 3 millioner fra reserven for satspuljen på.

Venstre og Dansk Folkeparti bakker op om intentionerne bag forslaget.

”Vi bakkede op om udvidelsen af sorgorloven og var meget positive over for det. Vi vil også se positivt på, om der er behov for udvidede støtteordninger. Men om det konkret skal se sådan her ud, vil vi afvente med at tage stilling til, indtil vi har set forslaget," siger Venstres socialordfører, Marie Bjerre.

Minister vil ikke kommentere
Forslaget kommer til at indgå i de igangværende forhandlinger om reserven for satspuljen, der fortsætter tirsdag.

Her forhandler Folketingets partier om fordelingen af i alt 760 millioner til sociale indsatser i perioden fra 2021 til 2024. Regeringens oplæg til fordelingen af reserven kender vi allerede, og her indgår en udvidelse af ordningen ikke umiddelbart i planerne.

0:000:00