Sigrid Friis: Folkevalgte møder 50.000 underskrifter med arrogance

KOMMENTAR: Unge, studerende og undervisere har med raketfart samlet 50.000 underskrifter mod uddannelsesloftet. Men de folkevalgtes reaktion har været skuffende, arrogant og kølig, skriver Sigrid Friis.

Folketingets nyeste demokratiske opdatering har allerede en fejl: Politikerne mangler lysten til rent faktisk at tage befolkningens forslag seriøst.

Fra nytåret er det blevet muligt for helt almindelige danskere at indstille et forslag til behandling i Folketinget, hvis man indsamler 50.000 underskrifter for sit forslag. Det er et stærkt slag for det moderne demokrati og en fantastisk mulighed, der fremmer deltagelse og initiativ hos os alle sammen.

Et af de første forslag er en underskriftsindsamling igangsat af elevbevægelserne og studenterorganisationerne, som fremsætter et ønske om afskaffelse af uddannelsesloftet. Et loft, der frarøver elever muligheden for at uddanne sig og dygtiggøre sig inden for mere end ét felt ved at skifte spor undervejs i uddannelsessystemet.

På mindre end 14 dage har forslaget samlet de 50.000 underskrifter – med raketfart var der altså opbakning fra brede kanter.

Og hvordan hilser de folkevalgte så Danmarks første borgerforslag velkomment? Skuffende, arrogant og køligt, desværre. Det bliver formelt sat på dagsordenen igen, men resultatet står ikke til at ændre, lyder meldingen fra landets tre største partier.

Det kan undre: Hvad er det for en symbolpolitik at muliggøre borgerforslag på dagsordenen, når man ingen intention har om at lytte?

Her er ellers en oplagt mulighed for at blive klogere, men Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti svarer blot ved at trække på skuldrene.

Det mindste, man som politiker kan gøre, er at lytte til de mange unge, studerende og undervisere, som kæmper for flere muligheder i uddannelsessystemet. Vi skal da skabe de bedst uddannede, hele mennesker. Hvis du har lyst til at ændre retning, betyder uddannelsesloftet, at du må vente mindst seks år, inden du kan få lov til at bruge din viden til noget bredere.

Det er spild af tid, og så er det ovenikøbet uambitiøst: Hvem er nogensinde blevet mindre attraktiv arbejdskraft af mere uddannelse? Det er simpel logik, at uddannelse er en god investering, både for individet, erhvervslivet og samfundet som helhed. 

At introducere borgerforslag lyder så godt. Det er smart, det er tilgængeligt, og det er digitalt. Efter få klik med NemID ved hånden får du følelsen af, at din stemme bliver hørt.

Men helt ærligt: Hvis borgerforslag var en app, så trænger vi til en grundig fejlsøgning og en geninstallering. Måske vi kan få et sæt dataudviklere til at give Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti et kursus i, hvordan opdateringen skal bruges? Og endelig et høreapparat i samme omgang, så de kan høre folkets stemmer tydeligt gennem Christiansborgs tykke mure?

--------

Sigrid Friis Proschowsky (født i 1994) er landsformand for Radikal Ungdom. Hun studerer p.t. statskundskab på Københavns Universitet. I 2017 blev hun nr. 2 i det årlige danmarksmesterskab i debat. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Majbritt M. Nielsen: Norm-detektiver skal overvåge dig på dit arbejde Majbritt M. Nielsen: Norm-detektiver skal overvåge dig på dit arbejde Næste artikel Jarl Cordua: Tynde røde linjer Jarl Cordua: Tynde røde linjer
 • Anmeld

  Søren Nielsen · Vælger

  Forventet

  Det er nøjagtig som jeg forventede.
  Hvorfor skulle Folketinget ændre menig, fordi 50.000 har underskrevet ?
  Og hvis en idé er så god at den kan samle flertal i Folketinget, hvorfor stiller et af de ærede medlemmer det så ikke ?

 • Anmeld

  Flemming Petersen · Chefanalytiker

  Søren Nielsen siger det kort og præcist

  Hvor svært kan det være?

 • Anmeld

  Kim Jensen

  Prisen ?

  Hvis loftet fjernes, hvor skal penge til ekstra uddannelse komme fra?
  Betal evt. selv uddannelse nr. 2 - 3 m.m. så kan man få så mange man vil.
  Borgerforslag er for at få nye ting på dagsordenen, ikke for at spilde tingets tid med at ændre på nye love før de har vist deres berettigelse eller det modsatte. (tager ca.10-15 år)

 • Anmeld

  Anders Chr Hansen

  Hvad skal man gøre?

  Igen en af de lovforslag der udspringer af misbrug, det er så ærgerligt når noget er godt, så ødelægges det.

  Loven er lavet for at stoppe evighedsstudenterne, altså dem der er skyld i sådanne love.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Demokrati eller dæmoniske politikkere

  Alle understreger ved passende og upassende lejligheder at vort demokrati skal alle danskere værne om og for at forstå samt forsat udvikle.
  Men når så dét sker og skal benyttes,,, af samme politikere.
  Så lukker/klapper de fuldstændigt i
  Med at både være og administrere demokratisk, for og til befolkningen som de ér valgt af helt demokratisk

  Hvilken politiker har taget dette forslag seriøst, ,,, med at både begrunde forsvare samt forklare dette tiltag igen.
  Da vi ér endnu flere, , der aldrig har fået det demokratisk forklaret og tydelig gjort behovet for i Danmark.
  Der virkeligt og relt samt helt realistisk er den eneste egen produktion i og af Danmark.
  Og er eneste løsning og ikke mindst mulighed for at vi fortsat kan forblive et af verdens bedste og lige samfund.
  Som vi også ved festlige lejligheder i det politiske fremhæves endda meget, af selvsamme politikkere.
  Som når så udvidelsen for at vi som borgere og med at vor ungdom endda selv skaber det første tiltag for at styrke både deres egne muligheder for bedre og mere uddannelse og lærdom sætter og benytter vort demokrati aktivt som ligestillede medborgere, får samlet det fornuftige og fuldt demokratiske antal på at 50.000borgere med personlig underskrift vil have skabt en om ikke ændring dig som det mindste af vore folkevalgte på demokratisk grundlag og det repræsentative demokratis vegne pålægger disse at behandle fremsættelsen af borger kravet om at et område betingelse skal genbehandles, af selvsamme valgte rep for befolkningen skal behandle dét.
  Kun bliver mødt med nærmest latterliggørelse og magt arrogancen som den nuv statsminister også så gerne demonstere, med at han ikke ville være statsminister ikke for alt men på halvtid men med fuldtids betalinger og priviligeret, således at han alene bestemmer alt ang hans udførsel af statsminister gerningen og ikke for og til befolkningen ve og vel samt accept af vor demokratiske styreform.
  Og hvor ingen af de folkevalgte rep der nuv et reg, overhovedet oplader røster på befolkningens vegne og for at bare fastslå hans ego utiltalende tilbage af og med magt arrogancen værste udgaver.
  Med løgnen da han var på valg,,,, at absolut ikke ville vælges for enhver pris.
  Men bevidst undlod at fortælle at det skal foregå på halvtid så hans ubekendtes,, gaver kan og vil nydes også i arbejdstiden, men uden forstyrrelse fra og af jobbet som landets statsminister
  Jow magten korrumperer er HAN så absolut dét helt faste bevis for og benægtes selv fremsatte lovlige krav af efterleves, da han og reg medlemmerne er helt bevidste det egoistiske tiltag at politisk fuldt bevidste begrænse også ungdommens fremtids muligheder
  Og som arrogancen mod dé tiltag som bliver skabt trods hans og reg modstand mod at behandle de demokratiske korrekte udførte og meget både hurtigt og fantastisk skabt, ad netop den ungdom som er vort eneste og absolutte realistiske håb for fremtiden for os som både borgere og selvstændig fri nation i samarbejde med samme frie demokratiske selvstændige nationer hvor relt uddannelsen og mulighederne for at dé ér tilstede for og til alle borgeres børn at frit tage og få del i
  Og Danmarks både fremtid og eneste mulighed fremadrettet, som civiliseret demokrati.
  Husk det når valget afholdelses.

 • Anmeld

  wedell christensen

  MF'ere i deres egen boble.

  MF'ere stiller ikke forlag om at ændre uddannelsesloftet, endsige revidere ens positivliste, fordi de toneangivende MF'ere ikke har en baggrund i produktive værdiforøgende erhverv. Hvis de havde det, ville de vide, at naturvidenskabelige studier i vidt omfang bør mutere, for at følge med den teknologiske udvikling og være i stand til at skabe værdiforøgelse i erhvervene.
  Fx. at en maskinmester ofte med værdiforøgelse for øje i erhvervslivet har god brug for noget ingeniørviden, og en sygeplejerske kan øge produktiviteten på et sygehus, hvis hun får lov at læse til læge. Men det kræver naturligvis, at MF'ere ved, hvordan penge bliver skabt - andet end ved at udskrive skatter og afgifter.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Enigheden om uddannelsernes muligheder?

  Nu når begge egoer som Kim og Anderson forsøger at påstå at uddannelse er vi selv parate til at betale,,, så lige et spørgsmål, ,, hvad og hvilke motiver både for jeres ønsker og hvorfor arbejdsgiverne forsøger samme metode, s de slipper frisk AL DÉN FORBANDEDE INDKOMST BESKATNING,
  Men når det egen læring stadig vil have fællesskabets betalinger for den til kun dem selv, rent ud sagt og så idiotisk som reg,.
  Der med al sin begærlighed for og kun til de der mere end rigeligt som bla alle blå ville fritage for fælles betalingerne uddannelserne, men når de så skal have både til sig selv og deres afkom så skal have så er det kun fælles kassen der skal betale, hykleriets blåtlægges totalt, for de af os der kender denne ideologi og dens egen begærlighed, og endda til de der stadig får mere end de kan selv bruge, så fanden med resten =90 %af Danmarks befolkning.

 • Anmeld

  Torben Petersen · vælger & skatteyder

  Voksne unge

  Politikerne forventer vel at unge myndige mennesker i et vist omfang er modne nok til at kunne træffe beslutning om, hvorledes de ønsker at anvende statens uddannelsestilbud?

  Måske man i forvejen kunne undersøge tingene, så man ikke behøver at vælge om? I det mindste ikke vælge om lige med det samme..?

 • Anmeld

  Anders Chr Hansen

  Svar ikke Erik Pedersen

  Sidder du og translater? Eller er du pisse fuld? For det du skriver er en gang volapyk.

  Er du ordblind så er du selvfølgelig undskyldt, men det meste ligner noget der er google oversat fra et andet sprog

 • Anmeld

  A. Hansen

  Spild af tid

  Det er spild af tid, at fremsætte eller støtte et borgerforslag.
  Folketingets politikere har deres egne ideer om, hvilke forslag, der skal fremsættes i folketingssalen. Og det er ikke nogle af de forslag, der er fremsat, på borgerforslag.dk.
  Jeg har overvejet , at fremsætte forslag om, at hæve spærregrænsen til 5%, så vi kan få luget ud i de små ligegyldige partier, der desværre ofte får en magt, der er helt skæv i forhold til deres stemmetal og mandater.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Valg for livet

  Hvor mon det yderst fornuftige valg propaganda slogan et forsvundet hen.
  Læring for livet

  Det erkendte at uddannelse for og at dette skulle foregå hele livet i arbejdslivet, for os alle.
  Men direkte mod al fornuft og erfaring så skaber politikkerne det fuldstændigt omvendte system.
  I DANMARK, af alle lande.
  Som virkeligt har udnyttet udannelserne til gavn for hele Danmark.
  Og nu også er så stupide mod både udviklingen af vort demokrati og mulighederne for og til alle borgere.
  Som er dét relle grundlag vi som selvstændigt og frit demokratisk land.
  Nu afsløres fra endda helt bevidst fra og af politikkerne, er fjernet

  Og samtidigt kun for og til de der selv kan betale

  Dét råber til himmelen om klasse samfundets genopstående og genindførelse samtidigt med at vor fattigdom som bare med et endnu højere tempo etablere sig som samfunds Normen og vilkårene for det største flertal af Danmarks befolkning for og i fremtiden.
  Godt arbejde sort blå blok INKL SOC nu er det kun fattig gårdene der skal etableres og mrd alle de tomme bygninger kan det også spares til skatte lettelserne, for 10% AF DANMARKS BEFOLKNING der absolut ingen grænser for rigdommens fortsatte udbredelse får for og til at regulere deres samfunds skat tilbagebetalingerne for de i forvejen rigeste i vort samfund.
  Jaee her går det så går det rigtigt godt også med arbejds betalingen med fuld løn og priviligerene for vor statsminister på halvtid, dén resterende arbejdstid for hans vedkommende tilbringes bla i de bekendtes sommerhus fra og af ubekendte i hans lakaj kreds.
  Som Absolut ingen indflydelser har uanset de mærkelige konstateringer af andre politikere,dog ganske vist ikke fra partiet han er formand for
  Nej hvorfor skulle vi dog have et valg der kunne fjerne ham og hans ubekendte lakajer,,, nej fy skamme jer det kan ikke engang være rigtigt,,, at bare hæve øjenbrynene,, alt er fuldt legalt,lovligt og brugt helt uden hverken moralske kvababbelser eller skrupler overhovedet.
  AF VORT LANDS STATSMINISTER OG ENDDA MED BEBREJDELSER MD ALLE DÉR ENDDA HAR DEN GADE DRENGE FRÆKHED, AT STILLE OG MED ENDDA MORALSKE ANFÆGTELSER og spørgsmål,,,, ANG MIN ADFÆRD,, ,, SOM STATSMINISTER

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger, vælger og pens. lærer og psykolog

  Mærkværdigt....

  når de ledende, meget ansvarspålagte politikere ikke vil leve op til deres egen lovgivning, og når de arrogant vil gemme en henvendelse fra 50.000 borgere, der med omtanke og ved brug af deres personlige nem id skriver under på en henvendelse.....
  **....SÅ viser det en helt uhørt ansvarsforflygtigelse....og en uacceptabel. hovmodig arrogance., hvor man ikke tager borgerne alvorligt**
  **Hvis enkelte studerende kommer til at hænge fast som "evighedsstudenter", så må det jo handle om manglende studievejledning**
  ….
  **Gad vide, hvor mange "evighedsstudenter", det egentligt drejer sig om?**
  ....
  Her i familien har vi haft glæde af muligheden for at kunne videreuddanne os livet igennem. Og det har samfundet.. og vores børn bestemt også nydt godt af.
  Den ene: Dårlig realeksamen (umoden), udlært smed, læste til ingeniør, arbejdede som ingeniør i ind- og udland,.... og underviste de sidste 15 år som lektor på teknikum.
  Den anden: Rimelig realeksamen (umoden). Husholdningsskole, et år i huset, lærereksamen, lærer og sideløbende uddannelse på Danmarks Pædagogiske Universitet i psykologi, afdelingsleder på støttecenter på stor, tresporet forstadsskole.
  Hvis vi havde knaldet hovedet imod lofterne, eller var løbet ind i lovgivningsmæssige stramninger og barrierer, så var ingen af os nået så langt...og samfundet havde ikke fået de over 40 års intensive arbejdsår ud af hver af os i henholdsvis erhvervslivet og i den offentlige sektor.
  Vi har begge knoklet sideløbende med studierne,...har knoklet i årevis med tilbagebetaling af studiegælden. Da vi fik børn, flottede vi os om lørdagen ved at dele en øl til frokost.
  ....
  Den bedste arv, vi kan give vores børn er en god opvækst og en god uddannelse med mulighed for fortsat udvikling.
  Som ansvarlig ledende politiker har man et stort ansvar for, at rammerne og mulighederne er til stede for at hver enkelt kan udnytte sine kompetencer og virkelyst bedst muligt.
  ..............**Det er DET, samfundet skal leve af**............
  ..............**Det er DET, der driver hjulene**......................
  At bruge al sin lovgivende magt til igen og igen at udpege syndere og snydere, og lave lovgivning målrettet de få snydere, skaber barrierer for de mange og hindrer simpelthen udviklingen i vores samfund.
  ** Derfor....**
  Kære politikere:
  Slå nu den selektive hørelse fra, kig ud over Borgens mure og voldgrave, mærk verden.....og lyt til de borgere, der har valgt Jer....og som engagerer sig og gerne vil tilføre beslutningerne mere viden og indsigt.
  Fordi nogle få studerende hænger fast og måske ender som det, man nedladende kalder "evighedsstudenter" skal det da ikke minimere mulighederne for os alle sammen og for samfundet i det hele taget....!
  Vh. I.R.Bertelsen
  Hvis du stadig kan sangen ”På loftet sidder nissen med sin julegrød..”, så syng den en gang...og reflekter over moralen.... :-)

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Anders Chr Hansen

  Og hvad beviser du ,,medsådane ern kommentar,,, som intet rummer eller fordre, af nogen art,,, kun beviser endnu engang ,,ang din person.
  OG i vort demokratis frihed endnu, kan enhver som dig lave en kommentar som din, og det ?????