Kommentar af 
Sigrid Friis

Sigrid Friis: Er kommunalvalget usexet?

KOMMENTAR: Vi kaster os hovedkulds ud i selvrealiserende ”red verden”-projekter. Vi kalder os selv for generation verdensmål og har en holdning til både Trump, Brexit og Putin. Så hvorfor engagerer så få unge sig i lokalpolitik?

LIGEGLADE? Hvorfor interesserer kommunalvalget ikke de fleste unge, funder Sigrid Friis.
LIGEGLADE? Hvorfor interesserer kommunalvalget ikke de fleste unge, funder Sigrid Friis.Foto: Polfoto/Jesper Skaaning
Sigrid Friis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De grå novembergader er klistret til med farvestrålende valgplakater.

I de mørke morgentimer står frysende frivillige klar med kaffekopper og utallige partifoldere. Håbefulde kandidater har med besvær forsøgt at koge alle visioner ned til ét ark med smarte slogans og mærkesager. Det er vidst ikke til at tage fejl af: Kommunal- og regionsvalget er lige rundt om hjørnet!

For præcis fire år siden satte jeg selv mit allerførste kryds. Jeg var en af de mange tusinde førstegangsvælgere. En af dem, ”de voksne” bekymrer sig for: Får ungdommen mon rejst sig fra sofaen, slukket for Netflix og bevæget sig ned til den lokale folkeskole eller idrætshal for at sætte det lille kryds?

Statistisk set er valgdeltagelsen lavere hos førstegangsvælgere end hos resten af befolkningen – og det er trist! Så mange unge, jeg kender, har kæmpestore drømme for fremtiden og vilde visioner for verden. Kig på de unge i din familie eller omgangskreds: Kender du ham, der rejser til Sydamerika for at redde regnskoven? Eller hende, der tager til Afrika og arbejder frivilligt på et børnehjem? Eller måske vedkommende, hvis hjerte banker for truede dyrearter i Asien? Hvis ikke du kender sådan én, så kender du helt sikkert én, der har været på højskole og beskæftiget sig med kulturudveksling. Eller på aftenskole for at lære et nyt fremmedsprog?

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Ungdommen er globalt orienterede – så hvorfor er det så svært at engagere sig lokalt?

Sigrid Friis Proschowsky

Ungdommen er globalt orienterede – så hvorfor er det så svært at engagere sig lokalt?

Vi er dem, der har trådt vores barnsben i et uddannelsessystem fyldt med muligheder, men som gang på gang ser uddannelserne blive beskåret. Folketinget benytter sig af grønthøstermetoden, men lokalt kæmpes der faktisk for at skabe fortsat udvikling i uddannelsesmuligheder. Det er her, byrådene spiller en kæmperolle: De kan tage kampen for, at nye uddannelsestilbud placeres i deres by, at uddannelsesinstitutionerne er attraktive og tilgængelige med cykelstier og offentlig transport. Og selvfølgelig prioritere, at byen bliver fyldt med fede aktiviteter, som skaber et fedt studiemiljø. Dét er da værd for unge at involvere sig aktivt i!

Mens Christiansborg emmer af symbolpolitik og burkaforbud, er det lokalt, det rigtige arbejde for integrationen finder sted.

Sigrid Friis Proschowsky

Vi er den generation, der skal løse klimaforandringer. Og jeg ved godt, at byrådene ikke indgår en klimaaftale på linje med Paris-aftalen fra COP21. Men det er her i Danmarks kommuner, at klimasikringen skal blive til virkelighed. Byrådene skal gøre det så enkelt som muligt, at vi som borgere kan træffe de grønne valg i hverdagen – eksempelvis gennem affaldssortering eller investeringer i grøn klimavenlig infrastruktur. Ressourcerne til en bæredygtig fremtid skal prioriteres af de mennesker, vi vælger d. 21. november. Dét er da værd at engagere sig i!

Vi står i den største flygtningekrise i min levetid. Familier forlader hus og hjem. Børn, unge og voksne drager på farefulde rejser over Middelhavet og søger ly for krig og konflikt. De folkevalgte i kommunerne bliver sandsynligvis ikke dem, der kommer med en storstilet, fælles international løsning på flygtningekrisen. Men mens Christiansborg emmer af symbolpolitik og burkaforbud, er det lokalt, det rigtige arbejde for integrationen finder sted. Initiativer for at hjælpe nytilkomne i arbejde og sprogundervisning er nøglen. Dét er da værd at tage stilling til!

Tænk globalt – tag ansvar lokalt. Så simpelt kan det siges. For uanset om du er ung eller gammel, så husk lige: Du sidder på magten. Rejs dig fra sofaen, og brug din stemme! 

-----------

Sigrid Friis Proschowsky (født i 1994) er landsformand for Radikal Ungdom. Hun studerer p.t. statskundskab på Københavns Universitet. I 2017 blev hun nr. 2 i det årlige Danmarksmesterskab i debat. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sigrid Friis

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (R), politisk konsulent, Dansk Fjernvarme, forretningsudvalgsmedlem, Radikale
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00