Kommentar af 
Sigrid Friis Frederiksen

Sigrid Friis: Eventyret om heltene fra det danske forsvar

KOMMENTAR: Den danske værnepligt skal afskaffes og vores militær bør ikke have kapaciteten til at angribe aktivt, til fordel for en militær styrke grundet i EU, skriver Sigrid Friis i forbindelse med det kommende forsvarsforlig.

Forsvaret skal forholde sig til et forandret trusselsbillede, skriver Sigrid Friis.
Forsvaret skal forholde sig til et forandret trusselsbillede, skriver Sigrid Friis.Foto: Polfoto/Peter Klint
Sigrid Friis Frederiksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der var en gang et lille land i det kolde nord. Her skal der forhandles et nyt forsvarsforlig og alle holder vejret af spænding. Fremtiden er svær at forudsige: Hvilke udfordringer skal det danske forsvar mon rustes til at løse i fremtiden?

I skolen lærte jeg, at gode folkeeventyr bygges op omkring det magiske tal 3. Der er altid tre store opgaver, som helten skal løse.

Så hvad kan man sige om heltene i det danske forsvar? De skal ikke kæmpe mod drager, trolde eller hekse - men de skal være beredte på lidt af hvert.

For det første skal Forsvaret forholde sig til et forandret trusselsbillede. Vi ser et politisk fokus på Ruslands signaler i efterspillet om Krim-halvøen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Argumenterne for værnepligten er falmet med tiden, og adskillige forsvarsforlig har efterladt værnepligten i afpillet stand.

Sigrid Friis
Landsformand for Radikal Ungdom

Terrortruslen stiller andre krav til vores sikkerhedsvurderinger og ageren.

Nye trusler som cyberkriminalitet betyder selvsagt forandringer i Forsvarets fokus.

Forestil jer en fælleseuropæisk indsatsstyrke med fælles kommandostruktur, fælles materielindkøb, fælles træning og en samlet forøgelse af det europæiske forsvarsbudget.

Sigrid Friis

For det andet skal de politiske forventninger til Forsvaret fastlægges klart.

Jeg mener ikke, at Danmark fremover skal have kapaciteten til at angribe aktivt – vi skal kunne forsvare og fredsbevare, og det er her, vores opmærksomhed bør ligge.

Vi skal være dem, der har teten på støtte og humanitære styrker. Ét er at fjerne trusler fra landet, men den efterfølgende kapacitetsopbygning er mindst lige så vigtig – det er god, langsigtet sikkerhedspolitik at stabilisere skrøbelige stater gennem katastrofehjælp, udviklingsbistand og kapacitetsopbygning. Det er her, Danmark skal specialisere sig!

For det tredje skal Forsvaret forvente andre forhold for værnepligtige. Regeringen lægger op til 500 flere, men jeg mener, vi skal gå helt den anden retning: Argumenterne for værnepligten er falmet med tiden, og adskillige forsvarsforlig har efterladt værnepligten i afpillet stand.

Det danske forsvar bør arbejde specialiseret, frem for at hive tusindvis af unge mennesker gennem et masseproducerende system. Derfor bør værnepligten afskaffes fuldstændigt.

Således skal forsvarets helte igennem tre opgaver eller prøvelser. Men de færreste helte i eventyrerne kan klare alle opgaverne uden hjælp udefra. Selvom de må gå grueligt meget igennem i jagten på prinsesser eller det halve kongerige, så får de ofte hjælp af noget større og noget udefinerbart. Se bare på hvordan Aladdin får hjælp af ånden Genie, Peter Pan får hjælp af Klokkeblomst og Askepot har sin gode fe.

For os i Danmark kommer den hjælpende hånd fra EU. Vi skal være klar til at føre fælles udenrigspolitik i Europa, for vi står over for de samme sikkerhedsudfordringer. Vi skal have modet til at danne fælles engagement i konfliktløsning - forestil jer en fælleseuropæisk indsatsstyrke med fælles kommandostruktur, fælles materielindkøb, fælles træning og en samlet forøgelse af det europæiske forsvarsbudget.

Det kalder selvsagt på en folkeafstemning om det danske forvarsforbehold. Hvis jeg kunne skrive næste kapitel i historien om Forsvaret, er det helt klart i denne retning, eventyret skal bevæge sig hen.

--------

Sigrid Friis Proschowsky (født i 1994) er landsformand for Radikal Ungdom. Hun studerer pt. statskundskab på Københavns Universitet. I 2017 blev hun nr. 2 i det årlige Danmarksmesterskab i debat. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sigrid Friis Frederiksen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (R), politisk konsulent, Dansk Fjernvarme, forretningsudvalgsmedlem, Radikale
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00