Kommentar af 
Sigrid Friis

Sigrid Friis: Giv mig mere Macron i dansk politik!

KOMMENTAR: Giv mig meget mindre smålighed og meget mere af Macrons politiske power og mentalitet i dansk politik, skriver Sigrid Friis.

POWER: Mens vi padler rundt i den danske andedam, sker der større ting i verden omkring os. Se på Frankrig, skriver Sigrid Friis. 
POWER: Mens vi padler rundt i den danske andedam, sker der større ting i verden omkring os. Se på Frankrig, skriver Sigrid Friis. Foto: AP
Sigrid Friis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I denne uge har Christiansborg slået dørerne op for en ny politisk sæson. Men selvom vi træder ind i et nyt folketingsår og kalenderen viser 2017, så er det lidt en deja-vu oplevelse – for mange af partiernes indspark til Danmarks politiske dagsorden ligner gentagelser af sidste år, og året før det.

Lad os prøve at løfte blikket. Se på Frankrig – her har man virkelig fået en præsident, der tør tænke nyt og sætte de helt store linjer til debat: Hvilken retning skal Europa gå i? Hvad skal der til, for at vi kan finde de bedste løsninger på de helt store udfordringer, vi sammen står overfor? Hvem kan tænke nyt og hvordan kan vi tænke stort?

Den franske præsident Emmanuel Macron har åbnet ballet og budt op til dans. Han har fundet de store visioner og vilde drømme frem. Hvad med en fælleseuropæisk udrykningsstyrke, siger han. Det bliver et stort JA TAK herfra.

Selvfølgelig får vi mere og bedre forsvar ved at forene os. Derfor tænker jeg: lad os gå skridtet længere og på sigt udvide til et helt fælleseuropæisk forsvar. Der skal som bekendt to til en tango - og 27 til at sætte gang i et godt dansegulv! Hvis vi vil ruste os til fremtiden, gøres det bedst i fællesskab.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Det gælder også fremtidens flygtningesituation. Mennesker skal ikke krydse Middelhavet i håbet om en sikker tilværelse. I stedet bør EU indføre et fælles grænsepoliti ved de ydre grænser. Det betyder at vi kan droppe de symbolske grænsebomme mellem landene, og i stedet skabe en situation der giver mere mening. Derfor er det en god idé med et fælleseuropæisk asylkontor allerede før nogen begiver sig ud i en gummibåd. På den måde får alle ret til at få deres sag behandlet - uden at sætte livet på spil.

Her sætter den franske præsident en klar kurs over det store hav – mens vores regering har mest travlt med at lade Danmark sejle i egen sø. Når landets ledere ikke engang mener, at Danmark kan leve op til FN-løftet om at modtage 500 kvoteflygtninge, er det udtryk for en smålighed som står i stærk kontrast til Macrons store forslag om fælleseuropæiske løsninger på flygtningespørgsmålet.  

Hvad med en fælleseuropæisk udrykningsstyrke, siger Macron. Det bliver et stort JA TAK herfra. Selvfølgelig får vi mere og bedre forsvar ved at forene os.

Sigrid Friis
Landsformand for Radikal Ungdom

Men præsidentens politiske power er lige præcis hvad vi har brug for – både i Danmark, i Europa og på kloden helt generelt. Så giv mig meget mindre smålighed og meget mere af Macrons mentalitet i dansk politik.

Ja, kære ministre og MF’ere: Velkommen tilbage fra sommerferien. Verden venter - der er udfordringer nok at tage fat på, og jeg håber at I vil lade jer inspirere af jeres franske kollega. Der er brugt for at tænke stort og ikke småt.

--------

Sigrid Friis Proschowsky (født i 1994) er landsformand for Radikal Ungdom. Hun studerer pt. statskundskab på Københavns Universitet. I 2017 blev hun nr. 2 i det årlige Danmarksmesterskab i debat. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sigrid Friis

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (R), politisk konsulent, Dansk Fjernvarme, forretningsudvalgsmedlem, Radikale
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00