Sigrid Friis: Lad os også hylde solo-far og med-mor

KOMMENTAR: Lovgivningen halter bagefter, når det kommer til at sikre børn og forældre i alternative familier. Lad os anerkende, at et barn i dag kan vokse op i mange andre konstellationer, end kernefamilien, skriver Sigrid Friis (R).

Weekenden har bugnet af blomster og beskeder, der hylder mødre i alle aldre. Mors dag er fantastisk, fordi den får os til at mærke den kærlighed, vi nærer til de nærmeste i vores familie. Mærkedagen har eksisteret i mere end 100 år – og blev af den amerikanske præsident Wilson udråbt til national flagdag med pointen om, at moderen er helten i hjemmet.

Jeg er helt enig i, at vores forældres fantastiske rolle skal hyldes. Min supermor og min heltefar udgør til sammen en nærmest overnaturlig duo, der altid har sat alle kræfter ind for at give mine brødre og mig den bedste barndom.

Andre børn vokser op med en enkelt soloforælder, der egenhændigt får tilværelsen til at gå op i en højere enhed, andre har tre, fire eller flere forældre. På næste mors dag drømmer jeg om, at vi hylder solofar og medmor og andre af de forældre, der lever i andre familieformer, end den traditionelle kernefamilie. Verden har forandret sig, og hverdagens helte – forældrene – findes i mange versioner.

Der er mange børn i Danmark, der vokser op i alternative familier. Nogle er adopterede, nogle er blevet til ved assisteret befrugtning, nogle er kommet til verden ved hjælp af en rugemor. Uanset hvordan man er kommet til verden, er det vigtigste, at man vokser op med masser af kærlighed fra sin nærmeste familie.

Så lad os give plads til mere mangfoldighed. Mens nye familieformer skyder frem med raketfart, snegler lovgivningen sig alt for langsomt efter. Vores samfund er kun gearet til, at et barn kan have to juridiske forældre. Det betyder, at hvis et barn bliver til i forening af eksempelvis to homoseksuelle par, kan kun to af de fire forældre have formelle rettigheder såsom muligheden for orlov eller barns første sygedag. Skulle der ulykkeligvis opstå konflikter eller skilsmisse, har kun de to juridiske forældre krav på samvær med barnet.

Denne forældede lovgivning kommer ingen børn – eller forældre – til gode. Tværtimod sætter den svære kår op for alle de familieformer, der ikke lige passer ind i den klassiske kernefortælling om far, mor og børn med villa, Volvo og vovse.

Jeg mener, at vi bør anerkende alle forældre for den heroiske rolle, de fylder i deres børns liv. Vi bør udvide rummet for forældreskab, så også børn med mere end én mor og far kan blive hyldet; både i livets lykkeligste stunder, når barnet kommer til verden, og i de svære stunder, der kan opstå, når familier splittes.

Mors dag handler om kærligheden i familielivet. Lad 2018 blive året, hvor vi giver plads til meget mere af den. Det vil være en politisk heltebedrift, vi har brug for.

--------

Sigrid Friis Proschowsky (født i 1994) er landsformand for Radikal Ungdom. Hun studerer p.t. statskundskab på Københavns Universitet. I 2017 blev hun nr. 2 i det årlige danmarksmesterskab i debat. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Skov-Jakobsen: Enhver nation har sine hemmeligheder Skov-Jakobsen: Enhver nation har sine hemmeligheder Næste artikel Majbritt M. Nielsen: LA's Majbritt M. Nielsen: LA's "hemmelige" debat går imod liberal grundlære