Kommentar af 
Sigrid Friis

Sigrid Friis: Sådan kommer vi i mål med en røgfri generation

KOMMENTAR: Afgifterne skal i vejret, cigaretpakker skal være neutrale, og det skal straffes hårdere at sælge tobak til unge under 18 år, hvis børn og unge skal kvitte smøgerne inden 2030.

At skabe en røgfri generation i 2030 kan ikke løses alene ved politiske prioriteringer og målrettet lovgivning. Men det er det helt rigtige sted at starte, skriver Sigrid Friis. 
At skabe en røgfri generation i 2030 kan ikke løses alene ved politiske prioriteringer og målrettet lovgivning. Men det er det helt rigtige sted at starte, skriver Sigrid Friis. Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix
Sigrid Friis
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ambitionen om en røgfri generation i 2030, så ingen børn og unge ryger til den tid, er afsindig vigtig. Vi skal knække kurven, så færre unge begynder nikotin-gamblingen, frem for at flere unge starter.

At starte med smøgerne er som at tage et tvivlsomt kviklån: Det føles fedt i starten, og man lever livet for fuld skrue. Men før eller siden rammer konsekvenserne. Og du risikerer at betale prisen for din rygning med utrolige udgifter, renter og renters rente. Det er en ubetinget dårlig investering i din egen fremtid.

Alle kan være enige om, at det er usmart at tage dyre kviklån, og at det er dumt at begynde at ryge. Vi ved, at det er sundhedsskadeligt. Vi ved, at for hvert hvæs, vi tager, forgifter vi vores krop og lunger en lille smule. Vi forkorter vores egen levetid og øger til gengæld risikoen for ringere livskvalitet som følge af dårligt helbred.

Rygning er den absolut største dræber, når det kommer til livsstilssygdomme. Der er ingen gode argumenter for, at vi alligevel går i gang med denne dårlige vane i en ung alder. Hos alt for mange ender dét, der startede som et trodsigt teenager-træk, med at forfølge dem i alt for mange år. Og man ender med at betale en høj pris senere i livet. Desværre er der flere og flere børn og unge, der bevæger sig ned ad denne sti. Vi har simpelthen ikke formået at vende den risikable udvikling.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Vi bør helt klart tage den samfundsmæssige indsats for at mindske rygning op til revision:

For det første skal afgifterne på tobaksvarer højere op, end de er i dag. Det er ikke optimalt, at det i Danmark er signifikant billigere at købe en pakke smøger end i vores nordiske nabolande. Vi ved, at der er en sammenhæng mellem pris og forbrug – og unge mennesker er særligt modtagelige over for prisstigninger.

At starte med smøgerne er som at tage et tvivlsomt kviklån: Det føles fedt i starten, og man lever livet for fuld skrue. Men før eller siden rammer konsekvenserne.

Sigrid Friis (R)

80 procent af rygere begynder som teenagere, så det er her, vi skal sætte ind. At øge afgifterne er at tage ansvar for at knække den kurve, som forårsager mere end 14.000 dødsfald om året: Tobaksrelaterede sygdomme. Man kan ikke sætte en pris på et godt helbred – men man kan mindske incitamentet for, at unge træffer usunde valg.

For det andet skal vi slå fast én gang for alle, at det ikke er sejt at ryge. Det troede mange i min folkeskoleklasse ellers fejlagtigt. Ligesom vi alle som teenagere eksperimenterede med vores identitet, udtryk og stil, tillagde vi cigaretpakkerne en brandværdi. Vi ville ryge Blå Kings, fordi vi havde hørt det i en Nik & Jay-sang. Jeg tror nogle gange, at voksne mennesker, beslutningstagere og kloge hoveder glemmer, hvor meget identitetsmarkører betyder, når man er ung.

Derfor bør vi sikre neutrale cigaretpakker, så farver og logoer fjernes, og skrifttyperne standardiseres. Initiativet skal medvirke til at fjerne den branding, der ligger i de enkelte mærker og deres forskellige cigaretter.

For det tredje skal den eksisterende lovgivning mod salg af tobak til unge under 18 år håndhæves langt mere stringent end i dag. Unge mennesker oplever ikke, at det er svært at få lov at købe cigaretter. Sandsynligvis skyldes det, at butikkerne ikke lever op til deres ansvar, men kun har salg og profit for øje. Derfor skal det straffes økonomisk højere at bryde lovgivningen, og der skal være flere kontrolbesøg, der følger op på, om butikkerne lever op til kravene.

At skabe en røgfri generation i 2030 kan ikke løses alene ved politiske prioriteringer og målrettet lovgivning. Men det er det helt rigtige sted at starte, så vi sammen kan skabe de bedste forudsætninger for fremtidens samfundsborgere. Lad ikke unge udsætte sig selv for dyre og dårlige vaner. Skab en generation af unge mennesker, der er sundere og lever længere end den forrige.

---------------

Sigrid Friis Proschowsky (født i 1994) er landsformand for Radikal Ungdom. Hun studerer p.t. statskundskab på Københavns Universitet. I 2017 blev hun nr. 2 i det årlige Danmarksmesterskab i debat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sigrid Friis

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (R), politisk konsulent, Dansk Fjernvarme, forretningsudvalgsmedlem, Radikale
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00