Skattebonus, kontanthjælpsloft og flere på fuld tid: Her er Venstre nye udspil

Det skal bedre kunne betale sig at arbejde, lyder det fra Venstre, der derfor vil give en skattelettelse på op til 3000 kroner til danskere, der arbejder fuld tid. Du kan dykke ned i hele udspillet her.

Minimum 80 procent af nyopslåede stillinger i det offentlige skal være fuldtidsansættelser, mener Venstre, der i dag holdt pressemøde i kølvandet på partiets sommergruppemøde.
Minimum 80 procent af nyopslåede stillinger i det offentlige skal være fuldtidsansættelser, mener Venstre, der i dag holdt pressemøde i kølvandet på partiets sommergruppemøde.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Lavere skatter for fuldtidsbeskæftigede, en genindførelse af kontanthjælpsloftet og flere fuldtidsansatte i den offentlige sektor.

Sådan lyder de vigtigste overskrifter i det beskæftigelsesudspil, som Venstre fredag fremlagde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

I udspillet står der, at forslagene “vil være fuldt finansieret i Venstres kommende 2030-plan.”

Pengene til skattelettelser skal blandt andet komme fra en “større reform af jobcentrene".

Ifølge Venstre vil reformen “give et provenu på 3 milliarder kroner årligt”.

En fjernelse af integrationsydelsen, en sænkelse af dagpengesatsen og et højere antal fuldstidsbeskæftigede i den offentlige sektor vil også “kunne bidrage til finansiering”, lyder det.

Formålet er at gøre det mere attraktivt at tage et arbejde.

Sådan sagde i hvert fald Jakob Ellemann-Jensen, da han fredag eftermiddag mødte pressen flankeret af politisk ordfører Sophie Løhde og gruppeformand Thomas Danielsen.

"Vi vil sikre danskerne bedre mulighed for at arbejde på fuld tid. Vi vil sikre et ydelsessystem, hvor det bedre kan betale sig at arbejde. Og vil vil have flere med i det arbejdende fællesskab. Det er ambitionen med vores udspil, og det bliver et væsentligt tema i valgkampen - i hvert fald, hvis det står til Venstre," lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Med Marienlyst Strand som baggrund kunne de tre frontfigurer præsentere tankerne bag udspillet, der består af i alt 11 forslag og initiativer:

  • En skattelettelse til personer i fuldtidsbeskæftigelse. Konkret vil en fuldtidsbeskæftiget - ifølge Venstres udspil - kunne få i størrelsesorden af 3000 kroner om året i skattelettelse.
  • Minimum 80 procent af nyopslåede stillinger i det offentlige skal være fuldtidsansættelser.
  • En ret til fuldtid for deltidsansatte på de store velfærdsområder som eksempelvis pædagoger, SOSU-assistenter og sygeplejersker i alle landets kommuner.
  • Personer, der overgår fra fuldtidsbeskæftigelse til deltid, skal ved deltidsarbejdets begyndelse aftale, hvornår personen skal tilbage på fuldtid.
  • Deltidsansatte skal have ret til en samtale med sin arbejdsgiver om mulighederne for at komme på fuldtid i samme virksomhed.
  • Venstre vil afskaffe de højere ydelser, som regeringen - ifølge udspillet - har givet til især arbejdsløse indvandrere. Det skal tilskynde flere til at blive en del af det arbejdende fællesskab, lyder det i udspillet.
  • Venstre vil genindføre kontanthjælpsloftet, der blev afskaffet af regeringen og støttepartierne i juni.
  • Venstre vil arbejde for, at alle nye kontanthjælpsmodtagere erklæres jobparate til det antal arbejdstimer, deres arbejdsevne svarer til.
  • Venstre vil sikre, at det skal kunne betale sig at arbejde flere timer for fleksjobbere.
  • Venstre vil afskaffe den højere dagpengesats, som regeringen, støttepartierne og Dansk Folkeparti blev enige om tidligere på året.
  • En udvidet isbryderordning, der bringer personer langt fra arbejdsmarkedet ind på en arbejdsplads til overenskomstmæssig løn. Dertil ydes et tilskud til arbejdsgiveren svarende til forskellen mellem den overenskomstmæssige løn og den egentlige værdi arbejdstageren bidrager med.
  • En udvidelse af isbryderordningen, så det bedre kan betale sig at arbejde for personer langt fra arbejdsmarkedet.
  • Venstre vil indføre en arbejdspligt for alle i kontanthjælpssystemet, hvor der er et integrationspotentiale. Uanset om de har været i Danmark i tre måneder eller i mange år.
  • Endelig vil Venstre arbejde lave "et mere retfærdigt ydelsesniveau" for integrationsydelsesmodtagere.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00