Skovejere og DN vil kortlægge naturværdier i privat skov

NATUR: I et nyt fællesudspil foreslår skovejerne og Danmarks Naturfredningsforening at granske naturværdierne i de private skove. Venstre er positiv, mens LA tøver en smule.

Ti millioner kroner. Det er beløbet, som regeringen ifølge et nyt udspil fra skovejerne og DN bør afsætte til at kortlægge skovenes naturværdier. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Ti millioner kroner. Det er beløbet, som regeringen ifølge et nyt udspil fra skovejerne og DN bør afsætte til at kortlægge skovenes naturværdier. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Anders Redder

Der er brug for mere viden om naturen og dyrelivet i de skove, som er på private hænder.

Så langt er Dansk Skovforening og Danmarks Naturfredningsforening blevet enige i et nyt fællesudspil, der præsenteres fredag.

Her beder skovejerne og Danmarks Naturfredningsforening regeringen om at afsætte ti millioner kroner til at kaste lys over skovenes naturværdier.

Udspillet skal bane vej for et større fokus på biodiversitet i privatejede skove, der i dag udgør tre fjerdedele af Danmarks samlede skovareal.

Vi støtter ikke en aftale, som tvinger private skovejere til at få registreret naturværdierne.

Carsten Bach (LA), miljøordfører

”Vi bliver nødt til at have et langt større fokus på de private skove, hvor en stor del af vores truede arter lever. Og selvom vi som foreninger ikke er enige om alt, har vi her kunnet finde hinanden,” siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, om det nye udspil.

Vægt på frivillighed
Ifølge Dansk Skovforening er der tale om et kompromisudspil.

De private skovejere åbner op for en samlet kortlægning af naturværdier – men vil til gengæld have garanti for, at eventuelle naturbeskyttelser er frivillige og foregår mod betaling.

”Vi repræsenterer et erhverv, som også har en økonomisk bundlinje. Men vi deler det samme ønske (som Danmarks Naturfredningsforening, red.) om at gøre det endnu bedre for biodiversiteten i skovene,” siger Niels Iuel Reventlow, formand i Dansk Skovforening, i en pressemeddelelse.

Blev skrottet i 2017
Kortlægningen af de private skove har flere gange vakt debat i Miljødanmark.

Dokumentation

Fem nedslag i fællesudspillet fra Dansk Skovforening og Danmarks Naturfredningsforening:

  • At regeringen påbegynder at kortlægge og dokumentere de betydelige naturværdier, der frivilligt er opbygget og bevaret i private skove.

  • Registreringen skal dokumentere de naturmæssigt særligt værdifulde skove blandt private skove med henblik på at indgå frivillige aftaler med ejerne om forvaltningen. Registreringen skal også gøre det lettere for private skovejere at opfylde det stigende krav til dokumentation for, at særligt værdifulde skove ikke påvirkes negativt i den almindelige skovdrift.

  • Registreringen kan anvendes som grundlag for, at skovejeren kan indgå frivillige aftaler om beskyttelse og videreudvikling af naturværdierne på arealerne mod betaling.

  • Kortlægningen skal medføre en øget politiske prioritering af midler til urørt skov og andre biodiversitetsindsatser i de private skove.

  • En kortlægning vil ifølge organisationerne koste i omegnen af ti millioner kroner.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Skovforening


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00