Slikafgifter, dyrevelfærd og økologi: Tre ting, du måske missede i finanslovsaftalen

DROPPET: Hverken dyrevelfærdsmærket eller økologien blev tilgodeset i finanslovsaftalen til slem skuffelse for aktører bag, mens De Samvirkende Købmænd var særdeles glade for i 11. time at se indeksering af punktafgifter blive slettet fra finanslovsteksten.

Dyrevelfærdsmærket får ikke tilført særskilte midler i årets finanslovsaftale.
Dyrevelfærdsmærket får ikke tilført særskilte midler i årets finanslovsaftale.Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Hverken dyrevelfærdsmærket, økologien eller punktafgifter på slik, vin, øl og chokolade er at finde på årets finanslov.

Og det har skabt henholdsvis lettelse og ærgrelse hos tre af branchens aktører.

Centralt står skuffelsen over manglende midler til dyrevelfærdsmærket hos Peter Mollerup, formand for DOSO, som er en sammenslutning af tyve danske dyreværnsforeninger, der har været med til at udvikle mærket.

“Jeg er dybt skuffet, og jeg kan ikke fatte det, for det var jo socialdemokraterne, der i sin tid med Dan Jørgensen som fødevareminister indførte mærket, så jeg forstår slet ikke, hvorfor de ikke vil sikre, at forbrugerne så også får kendskab til det,” siger Peter Mollerup.

En fireårig bevilling på 17 millioner kroner udløber med udgangen af i år. Og Peter Mollerup er bekymret for mærkets udbredelse uden statslig medfinansiering til markedsføring.

"Hvis man virkelig vil dyrevelfærd, som regeringen ellers bryster sig af gerne at ville, så kræver det, at man bliver ved i hvert fald en fem-otte år med markedsføring, før et sådant mærke kommer op til forbrugernes bevidsthed,” siger Peter Mollerup.

"Det kommer bag på mig"
Hos Økologisk Landsforening har man også forgæves ledt efter midler i finanslovsaftalen.

“Det er klart noget, vi undrer os over, fordi det både har været en tydelig del af Socialdemokratiets eget program, men også i aftalen med støttepartierne, at der skulle være en større indsats på økologien. Så det kommer bag på mig,” siger formand Per Kølster.

Økologien fik ellers tilført flere midler for nylig, da regeringen sammen med støttepartierne og Alternativet indgik en aftale om at styrke indsatsen mod kvælstofudledningen fra landbruget. Blandt andet blev der afsat ti millioner kroner i 2020 til Fonden for Økologisk Landbrug.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00