S-borgmestre: Kommuner skal kunne forbyde brændeovne

FORURENING: Regeringens lovforslag om at udfase gamle brændeovne bør kun være første skridt på vejen. Det mener borgmestrene i landets tre største byer, som vil have mulighed for at indføre et decideret forbud.

Der skal kunne indføres forbud mod brændeovne for at mindske den sundhedsskadelige partikelforurening, mener borgmestre. 
Der skal kunne indføres forbud mod brændeovne for at mindske den sundhedsskadelige partikelforurening, mener borgmestre. Foto: Colourbox
Karl Emil Frost

Der er behov for mere vidtgående tiltag for at håndtere partikelforureningen, end det regeringen lægger op til.

Det mener de socialdemokratiske borgmestre i landets tre største byer, København, Odense og Aarhus. Det skriver Avisen Danmark.  

De peger på, at kommunerne selv skal have mulighed for helt at forbyde brændeovne i områder, som er særligt påvirkede af partikelforurening, og hvor borgerne har adgang til fjernvarme.

De er positive over for, at regeringen med et nyt lovforslag vil udfase ældre brændeovne, som udleder særligt mange partikler. 

”Det er vigtigt, at vi som kommune har værktøjerne til at skride effektivt ind, når vi ved, at partikelforurening skaber sygdom og overdødelighed," siger Peter Rahbæk (S), borgmester i Odense Kommune, til Avisen Danmark. 

Sammen med borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S) og borgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S) presser han på for at styrke kommunernes mulighed for selv at sætte ind over for partikelforureningen.

Forslaget er ikke nyt. Socialdemokratiet havde ideen på tegnebrættet allerede i 2018.

Største synder
En stor del af partikeludledningen i Danmark kan føres tilbage til brændefyring – selv en ny brændeovn, som lever op til de gældende krav, udleder 20 gange flere partikler end en gammel lastbil, som ellers er forbudt i miljøzoner i byerne, skriver Avisen Danmark.

Og det vurderes, at omkring 400 danskere hvert år dør for tidligt som følge af partikelforurening fra danske brændeovne.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00