Debat

Socialpædagoger om nyt udspil: Tag afsæt i borgernes egne ressourcer

DEBAT: Socialpædagogerne lancerer et udspil om socialområdet. Socialpolitikken skal ud af beskæftigelsespolitikkens skygge, skriver forbundsformand Benny Andersen.

I 2015 demonstrerede blandt andre socialpædagogerne i håbet om flere penge til velfærd. Nu kræver de, at politikerne sikrer muligheder til folk med handicap og psykiske lidelser.
I 2015 demonstrerede blandt andre socialpædagogerne i håbet om flere penge til velfærd. Nu kræver de, at politikerne sikrer muligheder til folk med handicap og psykiske lidelser.Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Benny Andersen
Forbundsformand, Socialpædagogerne

Det er også kernevelfærd at sikre livskvalitet og muligheder til børn og voksne med handicap, psykiske lidelser eller sociale problemer.

Det nye politiske hold er sat. Og om kort tid skal et nyt politisk flertal lande en finanslov, der for første gang også skal rumme finansiering af hele det sociale område.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Kort sagt er banen kridtet op, og nu skal der leves op til alle de socialpolitiske udmeldinger fra valgkampen. Det er nu, at vi har en unik mulighed for at vise de udsatte borgere, at de er en uundværlig del af holdet.

Socialpædagogerne vil gerne sparke bolden i gang. Derfor lancerer vi nu vores bidrag til en visionær og langsigtet socialpolitik.

Der er brug for, at socialpolitikken igen bliver noget i sig selv og kommer ud af beskæftigelsespolitikkens skygge. For ofte er en socialfaglig indsats en forudsætning for, at udsatte borgere overhovedet bliver klar til en uddannelse eller et job.

Politikere skal tage initiativ
Vi ønsker os, at politikerne sætter sig i spidsen for socialpolitik, hvor der er fremsyn og mod til at investere menneskeligt og økonomisk – ikke bare i den helt nødvendige forebyggelse, men også i de borgere, der har brug for en hjælpende hånd gennem hele livet.

Vores udspil tager afsæt i, at alle mennesker har noget at bidrage med, og alle vokser, når de får ansvar.

Tager man afsæt i borgernes egne ressourcer, er der langt større chance for at lykkes med en indsats til gavn for både den enkelte borger og for samfundet.

Vi skal have modet til at prioritere og investere i indsatsen til de borgere, der har allermest brug for det: mennesker med handicap eller psykiske lidelser, anbragte børn og unge og andre udsatte grupper, som ikke demonstrerer foran Christiansborg eller skriver lange facebookopslag.

Flere borgere med sociale problemer
Når politikerne taler om at sikre velfærden i Danmark, er fokus ofte på daginstitutioner, skoler, hospitaler og plejehjem. Men det er også kernevelfærd at sikre livskvalitet og muligheder til børn og voksne med handicap, psykiske lidelser eller sociale problemer.

Og dem er der desværre blevet markant flere af gennem den seneste årrække. Derfor er der behov for at sikre, at det anbragte barn og den hjemløse ikke skal konkurrere med ældre og børnehavebørn om de samme milliarder. Det må ikke blive et nulsumsspil.

Der er et økonomiske efterslæb, der skal indhentes, og pengene skal i fremtiden følge udviklingen i befolkningen. Derfor er det også afgørende vigtigt, at socialområdet prioriteres i gangværende økonomiforhandlinger og de kommende finanslovsforhandlinger.

Nu er bolden givet op. Og vi i Socialpædagogerne vil gerne hjælpe politikerne med at få den sparket i mål. 

Dokumentation

Otte pejlemærker:

Socialpædagogerne lancerer fredag et udspil. Her er otte pejlemærker fra udspillet:

1: Kvaliteten i de sociale tilbud skal styrkes. Vi ønsker et styrket tilsyn og et uddannelseskrav på det specialiserede socialområde.

2: Opspecialisering, ikke afspecialisering. Opspecialisering er opskriften på, hvordan vi kan styrke borgernes trivsel og dermed blandt andet forebygge brug af magt og tvang. Vi skal have en høj fælles standard.

3: Indsatser med afsæt i borgeren. Det er afgørende, at sigtet med indsatserne er, at borgeren får støtte og mulighed for at opnå en meningsfuld hverdag og så selvstændigt et liv som muligt.

4: Bedre overgange og tværfaglighed. Der er et stort potentiale i at koble sektorer og fagprofessionelle tættere sammen for eksempel i form af socialfaglige ressourcecentre og tværfaglige sundhedstiltag.

5: Forebyggelse og tidlig indsats. Der skal både investeres mere i tidlige og forebyggende tiltag for eksempel i form af støtte-kontaktpersoner og hjemmebaserede indsatser – både når det gælder et kriminalitetstruet barn eller en yngre dement borger.

6: Alle har ret til en meningsfuld hverdag. Alle har brug for afveksling i hverdagen og samspil med omverden.

7: Øget lighed i tildeling af støtte. Der er behov for styrket fokus på borgernes retssikkerhed og en national plan, som sikrer, at alle – uafhængig af postnummer – får den støtte, de har brug for.

8: Langsigtet og bæredygtig finansiering af socialområdet. Det er vigtigt, at investeringerne kombineres med forskning i effektive indsatser, der tager udgangspunkt i det enkelte menneskes situation, så pengene bruges klogest muligt.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Andersen

Forbundsformand, Socialpædagogernes Landsforbund, præsident, AIEJI
(Aalborg Katedralskole 1981)

0:000:00