Debat

Socialpædagogerne: Sådan skaber politikerne bedre rammer for kvalitet i indsatsen for udsatte

DEBAT: Krav om uddannelse til ansatte i døgn- og botilbud, en national plan for plejefamilieområdet og skærpede krav til selskabskonstruktioner er nogle af de tiltag, der skal skabe bedre kvalitet for socialt udsatte, skriver Socialpædagogernes formand. 

Vi skal sikre, at der er kvalificeret hjælp til både mennesker med svære spiseforstyrrelser, hjemløse og borgere med udviklingshæmning, skriver Socialpædagogernes formand.
Vi skal sikre, at der er kvalificeret hjælp til både mennesker med svære spiseforstyrrelser, hjemløse og borgere med udviklingshæmning, skriver Socialpædagogernes formand.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Benny Andersen
Formand, Socialpædagogerne

Udsatte børn klarer sig markant dårligere i både skole og voksenliv end deres jævnaldrende. Antallet af unge med psykiske lidelser er kraftigt stigende. Borgere med handicap har markant ringere livskvalitet. Og for alle grupper er der stor ulighed i sundhed og levealder. 

Det er ikke et velfærdssamfund værdigt. Og vi må ganske enkelt gøre noget ved det og ændre på den uretfærdighed og ulighed, som socialpædagoger og andre aktører på området oplever.

Derfor har Socialpædagogerne en række forslag til, hvordan vi kan give bedre livskvalitet for de mest udsatte i landet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

National specialeplan skal laves
Vi mener blandt andet, at der skal laves en national specialeplan, hvor kommunerne skal forpligtes til at inddrage specialiseret viden, når der udredes og visiteres. Og Socialstyrelsen skal have bredere mandat til at planlægge specialerne.

Vi foreslår også, at der bliver indført krav om uddannelse til ansatte i døgn- og botilbud, og at personalesammensætningen på de enkelte tilbud skal offentliggøres på Tilbudsportalen.

Vi mener blandt andet, at der skal laves en national specialeplan, hvor kommunerne skal forpligtes til at inddrage specialiseret viden, når der udredes og visiteres.

Benny Andersen
Formand, Socialpædagogerne

Vi mener derudover, at der er behov for stærkere forebyggende og tidlige indsatser, hvor det præciseres tydeligt i loven, og at der indføres faglige standarder på området.

Samtidig ser vi tydeligt et behov for langt mere kvalitet, når vi anbringer børn uden for hjemmet – for eksempel ved at lade døgntilbud være ressource- og videnscentre ved at oprette en national plan for plejefamilieområdet. Og så skal tilsynet på hele området styrkes.

Derudover skal kravene til selskabskonstruktioner på det sociale område skærpes, så der ikke længere skal kunne skabes profit på velfærd.

Nye vilkår for det sociale arbejde er nødvendigt
Danmark har brug for en langsigtet og visionær socialpolitik, der sikrer livskvalitet og fremtidsudsigter for de mennesker, der har brug for samfundets støtte. Her er kvaliteten af de sociale indsatser en meget væsentlig brik.

Det handler om at sikre en rettidig indsats baseret på solid faglig viden. Dette kræver et langt større fokus på den enkelte borgers unikke situation, tættere samarbejde på tværs og nye og bedre rammer og vilkår for det sociale arbejde.

Vi skal være sikre på, at der er kvalificeret hjælp til både mennesker med svære spiseforstyrrelser, hjemløse, borgere med udviklingshæmning og skadede spædbørn.

Arbejdet skal i gang med det samme
Og det bliver ikke lettere i fremtiden: Der kommer stadig flere borgere med særlige behov, der har behov for støtte. Økonomien er presset, der er påviselige forskelle i den service, man modtager i kommunerne, og de små specialer er mange steder blevet klemt.

Derfor skal vi starte arbejdet allerede i dag.

Vi har taget hul på det ved at lave et udspil om, hvordan vi skaber mere kvalitet i indsatserne på socialområdet. Med det i baghånden vil vi gerne starte debatten om, hvad der skal til, for at Danmarks udsatte og sårbare borgere får et liv med flere muligheder. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Andersen

Forbundsformand, Socialpædagogernes Landsforbund, præsident, AIEJI
(Aalborg Katedralskole 1981)

0:000:00