Kommentar af 
Søren Espersen

Søren Espersen: Kan et gennem-islamiseret land være NATO-medlem?

KLUMME: Jeg håber, at Erdogans udemokratiske og islamistiske facon nu endegyldigt lukker for al snak om en mulig optagelse af Tyrkiet i EU, skriver Søren Espersen.

ANTI-DEMOKRAT: Præsident Erdogan er med jernhånd i gang med at gennemføre det, der altid har været hans og partiets plan: At islamisere Tyrkiet, skriver Søren Espersen.
ANTI-DEMOKRAT: Præsident Erdogan er med jernhånd i gang med at gennemføre det, der altid har været hans og partiets plan: At islamisere Tyrkiet, skriver Søren Espersen.Foto: Scanpix
Søren Espersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er ikke mange år siden, at partier på begge sider af fløjene i ramme alvor talte om, at Tyrkiet fortjente et medlemskab af EU. Tyrkiet blev kaldt brobyggere til Mellemøsten, og der var kun fordele ved at lukke dem ind i EU-varmen, sagde de! 

Lad mig som eksempel nævne den tidligere radikale leder, Margrethe Vestager:
I 2012 brugte hun landsmødet hos Det Radikale Venstre til at argumentere for et tyrkisk medlemskab af EU. For de var så sandelig da også europæere, sagde hun!

Der var da også en ”hype” om Præsident Erdogan i den tid. Han blev i mange kredse anset som et forbillede, da han i manges øjne om nogen stod i spidsen for en nation, der emmede af demokrati og pro-vestlighed, der var i balance med politisk islam.

Erdogan-heppekoret har været meget stille i den seneste tid. Måske fordi han ikke ligefrem har opført sig nævneværdigt godt. Politiske modstandere i titusindvis er fængslet, herunder i tusindvis af skolelærere og universitetslærere. Statsapparatet er blevet udskiftet og der er sat mundkurv på pressen, bloggere og andre kritikere.

når et land islamiseres, går det i stå på stort set alle områder – det sygner hen. 

Søren Espersen

Det mislykkede kupforsøg sidste år tændte ild i Erdogans sande jeg, og store dele af det tyrkiske statsapparat blev enten fængslet eller fyret.

Væk er den sekulære linje! Væk er den demokratiske tankegang. I stedet sniger Erdogan mere og mere islam ind i uddannelsesvæsenet, i militæret og i det hele taget i tyrkernes helt almindelige hverdag, og det er begyndelsen for enden på et land, der ellers altid – i modsætning til andre muslimske lande – er blomstret, fordi det netop har været i stand til at adskille stat og religion. 

Det mislykkede kupforsøg sidste år tændte ild i Erdogans sande jeg.

Søren Espersen

Og man må så spørge sig selv: Har Europa overhovedet noget til fælles med Tyrkiet mere?

Vi har set lignende ske i Iran i slutningen af 1970’erne, hvor præstestyret tog magten over et land, hvor tingene gik roligt og stille fremad. Men når et land islamiseres, går det i stå på stort set alle områder – det sygner hen.

Præsident Erdogan er med jernhånd i gang med at gennemføre det, der altid har været hans og partiets plan: At islamisere Tyrkiet. På vejen derhen gemte han sig krysteragtigt bag store ord om demokrati og venskab med Europa, som politisk-naive troede på (.. de tror på alting!). Men planen var altid en anden.

Jeg håber I det mindste, at Erdogans udemokratiske og islamistiske facon nu endegyldigt lukker for al snak om en mulig optagelse i EU. En sådan fantasi forekommer nu helt urealistisk.

Atatürks Tyrkiet er nu udvandet og erstattet med et islamiseret land i demokratisk forfald. Det er sørgeligt, og bringer mig så til det måske allermest alarmerende, når det gælder Danmark og Vesten:

Forleden kunne vi læse, at Tyrkiets militær som den sidste institution i landet har ophævet tørklædeforbuddet. Det kan man læse som et endeligt opgør med Atatürks sekulære Tyrkiet. Militæret har nemlig altid været garant for at sikre Atatürks adskillelse mellem kirke og stat i Tyrkiet. Interessant er det i den forbindelse at spørge, hvor det bringer Tyrkiet hen i forhold til NATO.

Som et sekulært land var Tyrkiet en fantastisk partner i NATO – men en gennem-islamiseret stat som medlem af NATO og som en partner, vi skal komme til hjælp…? Ja, hvad mon de politisk-naive har tænkt sig at svare på dét?

......

Søren Espersen (MF Dansk Folkeparti) er bl.a. formand for Det Udenrigspolitiske Nævn. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00