Søren Pind om Støjbergs instruks: Jeg orienterede Løkke om min bekymring

AFHØRING: Tidligere justitsminister Søren Pind advarede statsminister Lars Løkke Rasmussen om, at der var en problematik med Inger Støjbergs instruks om asylpar. Det kom frem under fredagens afhøringer i Instrukskommissionen. Den indblanding i sagen kan potentielt blive alvorlig for Løkke, siger Altingets politiske kommentator.

Søren Pind ankommer til Retten på Frederiksberg, hvor han vidnede i sagen om den ulovlige instruks i Støjberg-sagen.
Søren Pind ankommer til Retten på Frederiksberg, hvor han vidnede i sagen om den ulovlige instruks i Støjberg-sagen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

"Jeg orienterede statsministeren om, at jeg var bekymret for det, der foregik i Integrationsministeriet.”

Der skulle ikke gå lang tid i afhøringen af tidligere justitsminister Søren Pind (V), før de centrale ord faldt i Retten på Frederiksberg.

Her undersøger Instrukskommissionen, hvad der er op og ned i sagen om den tidligere udsendte instruks om uden undtagelse at adskille unge asylpar, hvoraf den ene var mindreårig.

Søren Pind kunne ikke præcist stadfæste, hvornår han advarede Lars Løkke Rasmussen (V) om sin ministerkollega Inger Støjberg (V), men han erindrer, at det foregik på sms, og det ikke udløste den store begejstring hos statsministeren.

Det er jo ikke en hverdagsting, at en justitsminister henvender sig til sin statsminister, fordi han er bekymret over, at en minister har gjort noget, der ikke er i overensstemmelse med loven.

Søren Pind
Tidligere justitsminister

Når det ikke udløste den store begejstring – kan du være mere specifik på det?

“Det er jo ikke en hverdagsting, at en justitsminister henvender sig til sin statsminister, fordi han er bekymret over, at en minister har gjort noget, der ikke er i overensstemmelse med loven,” fortalte Søren Pind til udspørger Hanne Rahbæk.

“Det kan jeg faktisk ikke huske, jeg har gjort tidligere," lød det videre.

Statsministres tilsynspligt
Søren Pind huskede heller ikke den præcise ordlyd til statsministeren, men at Lars Løkke Rasmussen fik at vide, at “der nok var noget, man skal holde øje med”.

Ved du, om statsministeren foretager yderligere på baggrund af den henvendelse? 

“Næh, jeg synes, at jeg havde gjort det, jeg skulle.”

Søren Pind henvendte sig til statsministeren, fordi han mente, at der kunne være en problemstilling omkring statsministerens tilsynspligt.

Der påhviler statsministre en særlig pligt til at føre tilsyn og kontrol med deres ministre, og det indebærer blandt andet, at en statsminister forventes at indlede en undersøgelse, hvis der eksempelvis opstår mistanke om ulovlige forhold.

Ombudsmanden kendte i 2017 instruksen, der blev meldt ud i en pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, for ulovlig, fordi der skal ske en individuel vurdering af de enkelte sager, før de unge par kunne tvangsadskilles.

Svært at trænge igennem
Søren Pind blev bekendt med sagen, fordi hans tidligere departementschef Barbara Bertelsen i februar 2016 orienterede ham om, at Justitsministeriet var blevet bedt om at komme med en tilkendegivelse om den penible sag.

Anmodningen kom fra Inger Støjbergs chefjurist, Lykke Sørensen, der havde brug for Justitsministeriets vurdering til “at få alvoren til at gå op for integrationsministeren”.

“Hun (Barbara Bertelsen, red.) orienterede mig om, at der er en problematik i Integrationsministeriet, hvor blandt andet Lykke Sørensen har udtrykt, at det er svært at trænge igennem til ministeren med, at der skal ske en individuel vurdering af de her par,” fortalte Søren Pind.

Som Søren Pind fik det forelagt, ville udlændinge- og integrationsministeren ikke acceptere, at man ikke kunne adskille alle de såkaldte barnebrude ad.

Og han fortalte til retten, at han i en periode gik rundt med en "følelse af ubehag", blandt andet fordi "det, man hørte, var jo stadig, at de skulle skilles ad".

Forløbet fik også Søren Pind til selv at tage kontakt til Inger Støjberg ganske kortfattet, hvor han erindrer budskabet, som at "det var noget i retning af, at hun skulle passe på sig selv”.

Nu er det ikke kun Støjbergs sag, men partiet Venstres
Søren Pinds ageren i sagen er egentlig meget logisk, da han hele vejen igennem har været uenig i Støjbergs håndtering, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Han hæfter sig ved, at den tidligere V-minister og folketingsmedlem overhovedet ikke tager hensyn til, om det gavner eller skader Venstre:

”I det hele taget optræder Pind som en politisk fribytter, efter at han har forladt Christiansborg,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Pinds udsagn betyder, at sagen ikke længere kan isoleres til Støjberg. Nu er det en sag for partiet Venstre, og derfor kan Pinds udsagn ironisk nok få Venstre til at gå mere entydigt ind i sagen på Støjbergs side.”

Inddragelsen af Løkke i sagen kan potentielt blive alvorlig for den tidligere statsminister. Men det lader til, at Pind ikke har fulgt op på sin henvendelse, og det kan Løkke udnytte, når han formentlig bliver indkaldt som vidne, vurderer Erik Holstein:

”Nu bliver Løkke fedtet ind i sagen, og det kan potentielt blive alvorligt, fordi en statsminister har en forpligtelse til at føre tilsyn med, at hans ministre følger loven,” siger han og tilføjer:

”Men man kan undre sig over, at Søren Pind ikke bad om et møde med Løkke, men bare nøjedes med at sende en sms om sagen. Og det lader heller ikke til, at Pind fulgte op på sin henvendelse. Det gør man jo normalt, hvis man anser en sag for alvorlig. Det skal Løkke nok vide at bruge i sit forsvar.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00